Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Blog

Pszichológus Blog

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Az önéletrajzi emlékezet

Az önéletrajzi emlékezetben tároljuk „az életünk során előforduló specifikus eseményekre vonatkozó és az önmagunkkal kapcsolatos információkat” (Baddely, Eysenck, & Anderson, 2010, 215. o.). Az előbb említett szerzők, az önéletrajzi emlékezet alábbi funkcióit különítették el. Az első: a direktív, vagyis, hogy pontosan tudunk emlékezni arra, hogy mikor mi történt velünk. A második a szociális, aminek a szociális kapcsolatok fenntartásában van szerepe, azáltal, hogy emlékezünk a másik élettörténetére, vagy legalább annak egy részére.

Polgár Júlia képe
Ellenőrzött szakember

Pánikbetegség

A pánikbetegség, vagy más néven pánikzavar gyakori probléma napjainkban. Szinte mindenki él át élete során legalább egyszer olyat, amikor úgy érzi, hogy elveszti a kontrollt a helyzete és a teste felett, heves szívdobogást, verítékezést, szédülést, ájulásérzést, bizonytalanságérzést, tapasztal, ezt nevezzük pánikrohamnak. Egy-egy ilyen pánikroham általában néhány tízperc alatt enyhül, majd teljesen megszűnik, és visszaáll testi egyensúlyunk.

Csukás Csaba képe
Ellenőrzött szakember

Imposztor szindróma

Sok jól teljesítő embert nyomaszt egy szörnyű titok. Lelkük mélyén úgy érzik csalók, a teljesítményük inkább szerencse kérdése, mintsem tehetség vagy kemény munka eredménye.

Nádasdy Nóra képe
Ellenőrzött szakember

Iskolakezdés - Hogyan különbözünk együtt-egymástól?

Szeptember eleje van. Sok kisebb és nagyobb gyermek indult el most egyszer csak az otthon biztonságából ismeretlen gyerekek, felnőttek közé. Olyan új környezetbe, amit egy idő után ő ismer majd jobban, mint a szülő. De most még igazából egyikük sem. Sokan vagyunk, akik kicsit szorongva-elfogódottan engedjük el őket.

Votisky Petra képe
Ellenőrzött szakember

Tényleg csak szokás kérdése, hogy bagoly vagy pacsirta valaki?

Mostanában több tréningen, előadáson is hallottam az előadótól, hogy a siker egyik titka az, ha valaki korán kel. Ha a Google keresőjébe beírjuk hogy „sikeres ember” + „korán kel”, számtalan cikket ad ki találatként. Ezzel szemben, ha azt írjuk be a keresőbe a „sikeres ember” mellé, hogy későn kel, akkor a legtöbb cikk éppen az ellenkezőjéről fog szólni és elenyésző azoknak a találatoknak a száma, amely a sikeres baglyokról szól.

Bende Katalin képe
Ellenőrzött szakember

„A stressz napos oldala”: pozitív pszichológia – 1.

A stressz napos oldala című könyv alapgondolata egyszerű, ám radikális: ha más szemmel tekintünk a stresszre, nem az ellenségünk lesz, hanem egy erőforrás. A stressz egy olyan biológiai reakció, amely során a szervezetünkben lezajló változások nem ellenünk, hanem értünk vannak.

Szántó Regina képe
Ellenőrzött szakember

Extra- és introverzió

A pszichológia arra törekszik, hogy az embereket minél pontosabban leírja. Ehhez segítségül hívja a olyan tipológiákat, mint például az extra- és untroverzió. A tipológiákkal azonban csinján kell bánnunk, hiszen minden ember komplex, az egyes típusok keverednek, speciális kombinációkat alkotnak. Az extraverzió a kifeléfordulást jelenti, a külvilág és a társaság iránti érdeklődést. Az introverzió befeléfordulást jelent. Az introvertáltra jellemző az önmaga belseje felé irányulás, az önismereti és a nyugalom iránti igény.

Csiby Ágnes képe
Ellenőrzött szakember

Az ellopott gyermekkor

Hanna 12 éves, értelmes kislány, négyes-ötös tanuló, szívesen beszélget az iskolában óra alatt is. Délután, tanulás után szeret számítógépes játékokkal játszani, de könyveket is szívesen olvas vagy találkozik a barátnőivel. Azaz találkozna, játszana, olvasna, ha lenne rá ideje. De nincs. Amióta megszületett a kistestvére, gyakran kell vigyáznia rá, vagy amíg édesanyja a kicsivel játszik, szoptatja, vagy tisztába teszi, Hanna megy bevásárolni a közeli boltba, és nemhogy besegít a házimunkába, de nagy részét ő végzi el, hogy anyukája nyugodtan foglalkozhasson a kistestvérével.

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

CSR

Kotler és Lee (2007) a CSR-t (Corporate social responsibility, magyarul társadalmi felelősségvállalás), így definiálták: „olyan jelentősebb tevékenység, amellyel a vállalat társadalmi ügyeket támogat, és amellyel a vállalati társadalmi felelősségvállalás területén vállalt kötelezettségeit teljesíti” (Kotler & Lee 2007, 32. o.). A szerzők szerint hat féle CSR létezik, melyek közül az első a célhoz rendelt promóciók. Ennek során a vállatok pénzzel, természeti, gépi, vagy emberi erőforrásokkal járulnak hozzá ahhoz, hogy felhívják a lakosság figyelmét egy fontos ügyre. Pl.

Oldalak