Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Blog

Pszichológus Blog

Jámbor Krisztián képe
Ellenőrzött szakember

Nárciszok bűvöletében (2.rész): útmutató a szakítást követő időszakhoz

Az előző blogbejegyzés végén eljutottunk addig, hogy mégis mi jellemzi a nárcisztikus partnerek párkapcsolaton belüli viselkedését. A fennmaradó részeknek az a célja, hogy megoldási alternatívákat és konkrét stratégiákat nyújtson arra az esetre, ha valaki nem tud vagy nem akar kilépni ebből az érzelmileg megterhelő együttlétből. Mielőtt azonban a kapcsolatban való túlélést néznénk át, nézzük meg, mi a teendő, ha a szakítás mellett döntünk.

A kapcsolat túlélése: szakítás és a „porszívó manőverezés”

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

A kognitív sématerápia

A kognitív sématerápia elsősorban J.E. Young munkásságára vezethető vissza. A módszertant a kutató az 1990-es években dolgozta ki, majd a 2000-es évektől fokozatosan terjedt el a pszichológiában. A mai pszichológiában egyik leggyakrabban alkalmazott módszer. Népszerűsége leginkább az integratív szemléletmódjára vezethető vissza.

Szemenyei Eszter képe
Ellenőrzött szakember

Párkapcsolat felsőfokon: A tudatos párkapcsolat 4 minősége

Milyen egy jó párkapcsolat? És ha már megtaláltuk azt, akivel teljesebb az életünk, hogyan tarthatjuk fenn ezt az állapotot? Hogyan fejlődhetünk, gyarapodhatunk együtt?

 

Shelly Bullard, pár- és családterapeuta szerint a tudatos párkapcsolat a kulcsa mindennek. De mi is az, és hogy tehetünk érte?

Szekeres Kristóf képe
Ellenőrzött szakember

A mikroalvás rejtett kockázatai

Ha valaha éreztünk olyat, hogy a szemhéjunk egy másodpercnyi időre lecsukódik egy feladat közben, - mint például számítógép képernyőjét nézve vagy akár egy autópályás vezetés alatt - akkor már bizonyosan tapasztaltuk a mikroalvás jelenségét. Cikkemben erről a jelenségről  és egy kutatásról írok bővebben.

Böszörményi Luca képe
Ellenőrzött szakember

Ártatlan csevegés vagy mérgező pszichoterror? – A munkahelyi pletyka és ami mögötte van

Egymás kibeszélése, áskálódás, pletykák. Ezekről a szavakról talán először egy középiskolás lányokról szóló amerikai film juthat eszünkbe, esetleg saját kamasz éveink. Akik azonban már belekerültek a munka világának mókuskerekébe, szinte biztos, hogy fel tudnak idézni onnan is ezekkel kapcsolatos helyzeteket. Életünk meghatározó részét töltjük munkában, körülvéve nap mint nap ugyanazokkal az emberekkel. Ilyen helyzetben a pletykák és a konfliktusok elkerülhetetlenek.

Bende Katalin képe
Ellenőrzött szakember

Skype konzultáció: előnyei, hátrányai

Az egyéni konzultáció modern és kényelmes módja a skype-on történő megbeszélés. Sokszor érezzük azt, hogy azonnali megoldást szeretnénk problémánkra, most szeretnénk megosztani valakivel a gondolatainkat, érzéseinket. Ez azonban sok esetben akadályokba ütközik. Ezen segít a skype konzultáció. Ilyenkor bár nem vagyunk egymás mellett és a  kapcsolat virtuális, mégis hatékony eszköz lehet a krízishelyzetekben, pszichés problémák kezelésében.

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

Kis lépésekkel a klímaszorongás ellen

A szorongásaink hátterében leggyakrabban az áll, hogy úgy érezzük, tehetetlenek vagyunk, nem mi irányítjuk az adott területet. Hasonló a mozgatórugója az úgynevezett klíma szorongásnak is, mely az elmúlt évek negatív környezeti változásaihoz kapcsolódik.

A klíma szorongás fogalma meglehetősen friss, de olyannyira aktuális, hogy már a hozzá kapcsolódó klímagyász leírása is megszületett.

Ennek szakaszai a következők:

Jákli Fruzsina képe
Ellenőrzött szakember

…amikor a gyermek mérges

Néhány tipp, ami segíthet a gyermekeknek és szüleiknek a dühkezelésben:

1. Kerüljük a „Nyugodj meg!” kifejezést!
 A szülő váljon mintává gyermeke számára – maradjon annyira nyugodt, amennyire lehetséges. Mutassuk azt a viselkedést a gyermek felé, amit elvárunk Tőle!
A gyermekek érzelemszabályozása gyakran nem éri még el azt a fejlődési szintet, ami szükséges a „Nyugodj meg!” kifejezés elfogadásához, kivitelezéséhez. Ehelyett gyakran ellenállást vált ki belőlük.

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Szülés utáni depresszió

A szülés után az anyák nagyjából 50%-a számol be egy rövid ideig tartó, lehangolt állapotról. Ez az állapot szülés utáni héten következik be és egy-két órával, vagy pár nappal később magától elmúlik. Ritka esetekben ez az állapot tartósan megmarad, illetve a tünetek jelentősen erősödnek, ekkor beszélhetünk szülés utáni depresszióról.

Oldalak