Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Blog

Pszichológus Blog

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

A folyamatos késés okai

A krónikus késés a 21. századi információs társadalomban sokkal jellemzőbb, mint az elmúlt időszakokban volt. Ennek egyrészt technikai okai vannak, hiszen az okoseszközök és mobilinternet segítségével bármikor rá tudunk írni a másikra, vagy fel tudjuk hívni: „elnézést, de 5-10 percet kések”. A korábbi korszakokban is voltak olyan személyek. akik akkurátusan ügyeltek arra, hogy mindenhová, mindig időben érkezzenek, míg mások akkoriban is krónikus későknek számítottak.

Varga Dóra képe
Ellenőrzött szakember

Meddig érdemes önfejleszteni?

Az önismeret, önfejlesztés most már egyre jobban beszivárog a hétköznapokba, ami egyrészt nagyon jó, mert a pszichológia segítségével olyan tévutakat lehet elkerülni, amivel rengeteg energiát megspórolhatunk az életünkben. Másrészt viszont ebben sem érdemes átesni a ló túloldalára.

Varga Anett képe
Ellenőrzött szakember

Formaidőzítés

A formaidőzítés alatt az edzés és a mentális felkészülés azon aspektusát érjük, melynek segítségével a sportoló adott időben a teljesítőképessége legjavát tudja nyújtani. Ennek segítése az edző, a stábtagok (pszichológus, masszőr, gyógytornász, erőnléti edző stb.), a sportszervezet feladata. Sportpszichológiai szempontból a motivációs bázis, a hangulat, a célok pontos meghatározása, regeneráció segítése melyeket tudunk befolyásolni, kontroll alatt tartani. Az edzések tervezése ciklusokban történik egyéni és csapatsportok esetén is.

Dr. Tanyi Zsuzsanna képe
Ellenőrzött szakember

Játékterápia, mint a gyermeki lelket gyógyító eszköz

A gyermekeket jellemző egyik sajátosság, hogy lelki világukat ábrázoló eszközük nem a verbalitás, a szavakkal történő kommunikáció, hanem a játék és a nonverbális kommunikáció. A gyermek szabad játékában kifejeződik gazdag érzelem- és gondolati világa, világlátása: örömei, félelmei, vágyai, szülőkről és testvérekről alkotott elképzelései, amelyek egy része tudatos, más részük tudattalan a gyermek számára. Megjelennek benne a kicsiket foglalkoztató problémák - sok esetben szimbolikus formában.

Vásárhelyi Dorottya képe
Ellenőrzött szakember

Endometriózis, az egyik legbizonytalanabb betegség

“Honnan fejlődtem és hova, és ez az út még rég nem ért véget, de most nem az lennék aki, hogyha ezen nem megyek keresztül” - fogalmazta meg egy endometriózisban érintett nő. Mi ez a betegség? Hogyan küzdhetünk meg vele? Ami még fontosabb: miért nem hallunk még manapság sem eleget róla? 

Mráz Katalin képe
Ellenőrzött szakember

Nem ott tartok az életemben, ahol kellene

’Úgy érzem, nem ott tartok az életemben ahol kellene és ettől depressziósnak érzem magam.’ Sokaktól hallottam már ezt a mondatot hol a magánéletükre, hol pedig a szakmai/munkahelyi előmenetelükre vonatkozóan. Hogyan függ össze a szorongás és a célkitűzés?

Egyáltalán mit is jelent ’nem ott tartani’ ahol szeretnénk? Lehet, hogy a legtöbb esetben azért érezzük így, mert másokhoz hasonlítjuk magunkat vagy mert nem is határozzuk meg pontosan, hogy számunkra mit jelent a haladás.

Mit értünk ’haladás’ alatt?

Kapuvári Virág képe
Ellenőrzött szakember

Az anyaságról

Sok anya felteszi magának a kérdést. Vajon jól döntöttem ebben vagy abban a pillanatban. Bizony-Bizony a pillanatok gyorsan jönnek, sokszor az anyai ösztönökre kell hallgatnunk. Aztán kezdünk gondolkodni, ha nem vagyunk biztosak abban a helyzetben, amit átéltünk. A helyzet nem ugyanaz mint a pillanat. Több összetevőt kell mérlegre tennünk. Amikor segít az önkritika, örömérzet lehet úrrá rajtunk, hiszen a gondolkodás segít jól látni a szituációt. Az, hogy van-e tökéletes anya sokaknak kérdés.

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Miért nem tartjuk be a közlekedési szabályokat?

A közlekedéspszichológia a lélektannak egy kevéssé ismert területe, azzal foglalkozik, hogyan közlekedünk, mely tényezők hatására, hogyan viselkedünk a közlekedés során pl. mely tényezők vezethetnek a közlekedési szabályok be nem tartásához, mi váltja ki az emberekből a felelőtlen és olykor másokra is veszélyes vezetési stílust. Ezek a tényezők:

Fendrik Bertalan képe
Ellenőrzött szakember

A szorongásoldók veszélyei, avagy a benzodiazepinek mellékhatásai

Sokan kérdeztétek tőlem, hogy miként hatnak a gyógyszerek a szorongásra. Milyen mellékhatásai lehetnek a szorongásoldóknak? El lehet-e őket valaha hagyni a gyógyszereket? A tapasztalatom, hogy ezt a témát sokszor nagy rejtély övezi, kevés információ áll a rendelkezésre erről a nyilvánosság előtt. Mind a gyógyszergyártóknak, mind a pszichiátereknek kellemetlen téma. Ennek kapcsán alaposabban utána jártam a dolgoknak, és megosztom veletek a tapasztalataimat.

Mi is történik a gyakorlatban?

Oldalak