Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Blog

Pszichológus Blog

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

Hogyan ismerhetem fel, ha kiégtem?

A kiégés szindróma mára mindenki számára ismert fogalom, azonban még így is hajlamosak vagyunk elbagatellizálni a jelentőségét. A kiégés ugyanis nem egyszerű fáradtság vagy munkahelyi nehézség, hanem olyan állapot, ami igazoltan negatív hatást gyakorol az egészségünkre, a társas kapcsolatainkra, és a teljesítményünkre is.

Honnan vehetem észre, ha kiégtem?

A kiégés tüneteit három nagy csoportba sorolhatjuk.

Iványuk Áron képe
Ellenőrzött szakember

Karácsony előtti stresszcsökkentés

A karácsony sokak szemében a meghitt, békés együttlétről és a közös ünneplésről szól, az előtte lévő, közel egy hónapos időszak ezzel szemben a rohanásról, stresszről, kapkodásról és az idegeskedésről. Ez a cikk segíthet abban, hogy a karácsonyi készülődés és így az ünnep is stresszmentesebb, nyugodtabb legyen.

Szigeti Ildikó képe
Ellenőrzött szakember

Nincs mentés! - avagy az iskolai késelés margójára

Össztársadalmi bűnpártolás. Ha sarkítva akarnám meghatározni, mi zajlik a győri iskolai késelés kapcsán, ez jut az eszembe. Végtelenül naiv voltam, amikor arra kértem a szakértőket (pszichológusokat, pszichiátereket), hogy kivételesen ne akarják megmagyarázni a történteket.

Csiby Ágnes képe
Ellenőrzött szakember

X, Y, Z generáció a munkahelyen – hogyan tudn(án)ak harmonikusan együtt dolgozni?

Önök közül bizonyára sokan látták „A kezdő” (The Intern) című filmet Robert de Niroval. Akik nem látták, azoknak is érdemes megnézni. Egy start-up cég nyugdíjas gyakornokot alkalmaz, akit a fiatal kollégák először fenntartással kezelnek, a háta mögött összesúgnak, de aki végül remekül beilleszkedik a közösségbe, sok kolléga számára igazán hasznos tanácsokkal szolgál és ő is remekül érzi magát a munkahelyen.

Szántó Regina képe
Ellenőrzött szakember

Baba-mama kommunikáció, kapcsolatanalízis

A várandósság rendkívüli, az emberi életben többnyire csupán néhányszor megélhető élmény. Nem mindegy, hogy mire fordítjuk és hogyan töltjük el ezt a 9 hónapot. A legoptimálisabb, ha minden rendben van a kismama életében és szeretettel várják a szülők és a tágabb család is a jövevényt. De sajnos gyakran előfordul, hogy vagy a párkapcsolat sínyli meg a terhességet, vagy anyagi problémák adódnak a pár életében, vagy más akadályozó tényező lép fel. Nem kell kétségbe esni, mert ettől még a várandósság hónapjai csodálatosak maradhatnak.

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

A paranoid személyiségzavar

A paranoid személyiségzavar egy olyan mentális kórképre utal, melynek során a kliens folyamatosan gyanakvással fordul a társai felé, illetve a környezetében lévő emberek cselekedeteit, szándékait folyamatosan rosszindulatúnak tartja. Ennek megfelelően a paranoid személyiségzavar során a kliens másokról azt gondolja, hogy ők számára direkt akarnak ártani. A paranoid személyiségzavar a lakosság 0,5 -2,5%-t érinti.

Janovics Ferenc képe
Ellenőrzött szakember

Elveszett értékek – pár gondolat az üresség élményről

Azért is szeretek álmokkal dolgozni, mert sokszor egy olyan belső világról, az ember azon oldaláról mesélnek, amely mindkettőnk számára láthatatlan. Ezt a rendszerint értékes oldalt sokan hiába keresik, mindig kitér az útjukból, és a kutatás vakvágányra fut. A kereső emberek sokszor igen aktívak, nyughatatlanul szomjaznak valamire, és sok követ megmozgatnak azért, hogy megkapják azt másoktól. De ha azok a mások ben felelnek, hirtelen elapad a lendület.

Kiss Angelika képe
Ellenőrzött szakember

A változás alapanyagai

A változás életünk minden részére kihat. Már-már talán kicsit elcsépelten is hangozhat az a mondás, hogy minden változik. Néha nagyon lassú és nehéz kivárni, míg megtörrténik, de a folyamat lezajlik így is, úgy is. 

dr Gróf Csilla képe
Ellenőrzött szakember

Megcsalás (2. rész) – „Az árulás csontig hatol, de a seb gyógyítható?”

Alig találunk olyan leíró fogalmakat, melyek a megcsalást semlegesen tudnák jellemezni. Ha csak eszünkbe jut is, első megnyilvánulásunk szélsőséges megnyilvánulás lesz, de legalábbis erkölcsi szidalmazás. Minden szavunk, ami ehhez a témához köt bennünket, szinte stigmatizál: csaló, hazug, áruló, szexfüggő, ribanc, szoknyabolond, nimfomán, stb. Esther Perel (2017) szerint „a kiegyensúlyozott, elfogulatlan párbeszéd a témát illetően még terapeuták között is ritka”. „Ha egy affér kitudódik, az pusztító hatású tud lenni.” (E. Perel, 2017, 23. old.).

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

A szorongás csökkentése

A szorongás egy pszichológiai elváltozás. Szélsőséges esetekben az egyén félelmi rendszere megváltozik, rosszul kezd működni, aminek hatására a kliens irreálisan kezd el félni. A legtöbb szorongó személynek vannak saját módszerei arra vonatkozóan, hogyan tudják csökkenteni a szorongást. Ezek a módszerek elég sokáig működhetnek is, egészen addig, amig el nem ér a szorongás egy bizonyos pontot, amely már túl erős ahhoz, hogy az egyén sikeresen meg tudjon vele küzdeni. A legtöbb pszichológus ezt a jelenséget úgy nevezi, hogy szenvedésnyomás.

Oldalak