Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A vonzás törvényéről és a pozitív programozásról - 2. rész

Schrammel Ivett képe
Ellenőrzött szakember

Mit is jelent a tudattalan „nagytakarítása” és rendszeres „takarítása”? Mivel nehéz lenne csukott szemmel kitakarítani a házunkat, először is meg kell ismernünk a tudattalan tartalmakat, a tudatba kell emelnünk azokat.

A cikk első részét ide kattintva olvashatja.

Szembe kell néznünk tudattalan vágyainkkal, félelmeinkkel, korlátozó meggyőződéseinkkel. Végeznünk kell egy alapos szelektálást: mi az, ami hasznos, ami előre visz, segít minket, amire valóban szükségünk van és mi az, ami haszontalan, idejétmúlt, kifejezetten korlátozó.. Sok régi meggyőződést találhatunk ilyenkor, ami valamikor akár hasznos is lehetett, de mára idejétmúlt..

Milyen jó volt például gyerekként hinni a Mikulásban.. Ugye, ma már felesleges? Ha ezt a hitünket megtartottuk volna felnőttként.. akkor gyerekeink hiába várnák a csizmákban az ajándékokat.. is mi is hiába várnánk erre.. Lehet, hogy ez most vicces.. de meglepő módon sok ehhez hasonlóan irreális meggyőződést találhatunk, ha alaposan kutatunk.. Lehet, hogy kisgyerekként még mindent elhittünk a szüleinknek, tanítóinknak, a felnőtteknek – ma már tudjuk: nem minden igaz, amit mondtak nekünk. Nem igaz, hogy „Te ezt nem tudod megcsinálni..” „Neked ez úgysem sikerül..” „Te ezt nem érdemled meg..” „Te ezt nem értheted..” „Te még kicsi vagy ehhez..” stb.. Miután megismertük azokat, megválhatunk önkorlátozó hiteinktől, gátló programjainktól. A fenti Mikulásos példa jól mutatja, hogy ez lehetséges.. Ugyanígy találhatunk irreális félelmeket, irreális vagy már idejétmúlt vágyakat is.. Kiderülhet az is, hogy ezek nem is a mi félelmeink, a mi vágyaink eredetileg, csak átvettük valakitől, a magunkévá tettük, de tulajdonképpen nem is hozzánk tartoznak. Ezeket szintén le tudjuk választani önmagunkról. Csak miután megszabadultunk a felesleges tartalmaktól, utána tudjuk tudatunkat és tudattalanunkat egyaránt, pozitív, valóban segítő, előrevivő tartalmakkal megtölteni.

Ezután indulhat el a pozitív mentális programozás. A tudattalan „nagytakarítása” –megismerése és újraprogramozása - úgynevezett módosult tudatállapotban tud megtörténni, ekkor nyílik meg a tudat és a tudattalan közötti átjáró. Az út lehet többféle: meditáció, vezetett meditáció, NLP, hipnózis, ... stb. Mindenkinek magának kell megtalálnia a számára leginkább megfelelő módszert, a saját útját. És ahogy használat során a házunk, lakásunk, a testünk is „bepiszkolódik”, ezért rendszeresen tisztítjuk, takarítjuk.. úgy nem árt rendszeresen bekukkantani a fent említett átjárón, hogy bepillantsunk a tudattalanba: van-e újabb rendbetennivaló.. Schrammel Ivett pszichológus