Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A várandósság lélektana (2. rész)

Barta Zsuzsanna képe
Ellenőrzött szakember

A várandósság egy nő lelkében éppúgy változásokkal jár, mint a kívülről látható testi átalakulása. Érdemes ezekről a jelenségekről is trimeszterenként gondolkodni!

Az első trimeszter lélektani történéseit ld. a legutóbbi bejegyzésnél.

A várandósság második trimesztere (a várandósság 40 hetének középső szakasza, 12-24. hete) a legharmonikusabb harmada a pocakos időszaknak: a kezdeti rosszullétek elmúlnak, s az utolsó trimeszterben jelentkező nehézségek sem jelentkeznek még. A babavárás ténye a kismama környezetében is ismert, láthatóvá válik, ezáltal más társadalmi helyzetbe kerül a nő (nő az előzékenység, figyelem és kímélés foka az irányába, csökkennek az elvárások).

A második trimszter fő lélektani témája maga a baba: az anya sokat fantáziál, gondolkodik és beszél magzata fejlődéséről, kinézetéről, személyiségéről. Sok esetben (olykor meglepő) álmok formájában is megnyilvánul ez. Újdonságként hat, hogy a magzat „válaszol”, jelt ad magáról: rugdos, mocorog – ezzel segítve az anyát, hogy egyre inkább önálló, tőle különálló lényként tekintsen rá. Továbbra is jelen van a befelé fordulásra való igény, és megjelenik a babával való bensőséges kapcsolat megélése. Az anya kiteljesedik a gyermekvárás élményében, nyugalmat sugároz, harmóniát él át, szorongásai csökkennek.

A várandós nő átalakulásának eredményeként a vele rendszert alkotó párja, maga a párkapcsolat is átalakul: férfiből apa, nőből anya lesz. Megváltozik a szexuális életükben megszokott rutin, nagyobb szerepet kaphat a férfi oltalmazó-családvédő szerepe, a nemi vágy átmenetileg csökkenhet (persze ennek ellentéte is előfordul).