Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Valentin-nap a párkapcsolatok tükrében

Cseke Eszter képe
Ellenőrzött szakember

A Valentin-nap talán az egyik legvegyesebb reakciókat kiváltó ünnep az emberek körében.  Vannak akik már hetekkel előtte az ajándékon törik a fejüket, van aki csak apró figyelmességeket tesz meg a másikért ezen a napon, de vannak olyanok is, akik teljesen ellenzik az angolszász országokból származó hagyomány ünneplését. Mindannyian tudunk érveket és ellenérveket is felhozni, amikor ez a téma szóba kerül az ismerősök körében, de vajon milyen hatása van ennek a napnak a párkapcsolatokra? Mire érdemes odafigyelni, amikor ajándékot választunk? Mi szól a Valentin nap ellen?

A kapcsolat elején, a megismerkedéskor még minden új és izgalmas, új élményekkel gazdagodunk, ami jó hatással van a kapcsolatra. Amikor ez a szakasz átalakul és megszokják egymást a párok, stabilitást adhat az, hogy már ismerjük a másik szokásait, megvan a mindennapos rutinunk. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy ez a stabilitás ne forduljon át unalomba. A Valentin-nap egy jó apropó lehet arra, hogy valami újba, valami nem megszokottba belevágjunk. Kutatások kimutatták, hogy a kapcsolat minősége jelentősen javult azoknál a pároknál, akik együtt vágtak bele új kalandokba. Ennek kapcsán készíthetünk egy közös listát párunkkal, ahol azokat a helyeket tüntetjük fel, ahova szívesen elmennénk. Az ünneplés alkalmából kitűzhetjük célul, hogy minden hónapban egy helyet kipipálunk a listáról.

Értékeljük a másikat. Érdemes olyan ajándékot választani, ami megmutatja, hogy ismerjük és értékeljük partnerünket. Ez lehet akár egy apró kártya néhány sorral, esetleg egy levél. Apró gesztusokban is kifejezhetjük, mit érzünk a másik iránt, például azzal, hogy kávét főzünk neki reggel, vagy elkészítjük a kedvenc reggelijét hétvégén. Az apró gesztusok hosszútávon növelik a bizalmat és előrelendítik a kapcsolatot.

Ha valaki úgy döntene, hogy mégse szeretne letérni a megszokott útról és úgy érzi jól magát, ha minden a megszokott rendben történik, akkor is van megoldás. Érdemes a beszélgetések során felhozni régi szép emlékeket, akár régi képeket, videókat megnézni együtt, amelyek segítenek felidézni a kellemes, boldog pillanatokat.

Mi szól a Valentin-napi ünneplés ellen?

Az eltérő elvárások kiélezhetik a rejtett konfliktusokat. Ahogy egyre népszerűbb lesz a szerelmesek ünnepe, úgy növekednek az elvárások is egymás felé. Manapság egyre több olyan dolog van, amiben szeretünk versenyezni a másikkal, összehasonlítgatjuk az élményeinket, ajándékainkat. A közösségi média térnyerésével ez egyre inkább megjelenik a mindennapokban is. Akár már a munkahelyi környezetben is szokás arról beszélni, hogy mit csinált a másik, hova ment, mit kapott. Ez egyfajta nyomást helyez az emberre, így könnyen előfordulhat, hogy az ünneplést már nyűgként éljük meg, ahelyett, hogy élveznénk a párunkkal együtt töltött időt. Valentin-nap előtt érdemes kommunikálni partnerünkkel, átbeszélni, hogy kinek mennyire fontos ez az ünnep.

A kommunikáció lényeges eleme egy stabil párkapcsolatnak. A különböző értékeket, igényeket érdemes folyamatosan átbeszélni, nemcsak Valentin-napon, hanem az év többi napján is. Érdemes olyan rítusokat kialakítani, amelyeket az év több napján is meg tudunk valósítani, hiszen ezek mind hozzájárulnak a stabil és boldog párkapcsolat kialakításához.