Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A válásról (1.rész)

Rothbart Erika képe
Ellenőrzött szakember

A válás nem egyetlen pont, nem egyetlen állomás, hanem folyamat a párkapcsolati folyamatban. A párkapcsolatnak történetisége, hosszmetszetisége van, és a kapcsolati timeline-on belül a válásnak is időben elhúzódó folyamata van, aminek van egy kezdeti és -a legjobb esetben- van egy végpontja is (bizonyára mindenkinek van a környezetében olyan férfi és nő, akik hosszú évekkel, netán évtizedekkel a válás kimondása után is még intenzív haragot táplálnak a másik iránt, ebben az esetben ugyan a válás jogi szinten lezárult, de érzelmi szinten nem). Lehet, hogy a felek időben máshol jelölik meg a folyamat elindulását, de azt, hogy már benne vannak, azt többnyire egyértelműen beazonosítják.

A válás egy ún. paranormatív esemény az ember életében, azaz egy nagyon nehéz és pszichésen megterhelő időszak, amikor is mozgósítódik az a sokféle érzés és szükséglet, ami a krízishelyzetek sajátja. A krízis görög eredetű szó, jelentése választás, út, döntés, ami jól jelzi, a folyamatnak többféle kimenetele lehetséges: lehet jól megoldani, és előre lépni, fejlődni, és lehet benne maradni, és a korábbinál akár rosszabb színvonalon funkcionálni, akár elmozdulni is bizonyos mentális betegségek felé. Ez nem csak az egyén, hanem a kapcsolati szinteken is megtörténhet: a válás során/után a kapcsolatok, a kommunikáció, az együttműködés elindulhat egy megújulás felé, vagy éppen véglegesen zátonyra is futhat.

Legyünk bármilyen okosak, felkészültek és képzettek, a válásban benne lenni embert próbáló feladat (a pszichiáterek, pszichológusok vagy mentálhigiénikus szakemberek válása cseppet sem könnyebb, vagy gördülékenyebb, mint a segítő szakmákon kívülieké): igazi, a szó távolabbi értelmében, az anyagiakon túlmutató egzisztenciális szorongások jellemzik (mi lesz velem? örökre egyedül maradok? el tudom-e tartani magam és a gyerekem? hol fogok/fogunk élni, lesz-e egyáltalán fedél a fejem felett? elveszítem a gyerekem? hogy bírom ki a gyerek nélkül? mi van, ha más nő/férfi kerül a párom mellé, őt fogja a gyerek szülőnek tekinteni? alkalmatlan vagyok egy párkapcsolatra? alkalmatlan és értéktelen férfi vagyok? alkalmatlan és értéktelen nő vagyok?), és ezek a szorongások többféle viselkedésben futhatnak ki.

A viselkedések a másikban érzéseket keltenek és gondolatokat ébresztenek, de ezeknek már rögtön meg is ágyaz, ezeket meg is színezi a fogadó fél egzisztenciális szorongása. Mindketten küzdenek a veszteséggel, de igyekeznek veszteségeiket minimalizálni: harcolnak a gyerekért, a láthatásért, a vagyonrészért, miközben újabb és újabb sérüléseket szenvednek el. Ebben a sokféle érzéssel és szükséglette átszőtt helyzetben a felek különböző megoldási kísérletekhez folyamodhatnak: kérhetik a jog segítségét, fordulhatnak mediátorhoz, pszichológushoz és/vagy családterapeutához. 

(a folytatásban szó esik még a válás folyamatának további jellemzőiről, ezt követően pedig a gyerek válás során megélt helyzetét járom körül)