Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Válás vagy párkapcsolati tanácsadás?

Lindák Linda képe
Ellenőrzött szakember

Közismert a statisztika, hogy manapság majdnem minden második házasság válással végződik. Mi ennek az oka? Annyival rosszabbak lennének a párkapcsolatok? Felelőtlenül kötünk házasságot?

Az ok inkább abban keresendő, hogy a fogyasztói társadalomban kialakult viselkedésünket kapcsolatainkra is alkalmazzuk. Ahogy egyre kevésbé jellemző, hogy háztartási cikkeinket megjavíttatnánk, vagy addig használnánk, amíg tönkre nem megy, inkább újat, jobbat, modernebbet veszünk, ugyanezt csináljuk a házasságunkkal is: ha valami probléma adódik, elválunk. Meg sem kíséreljük megjavítani kapcsolatainkat, nem vizsgáljuk, hogy milyen szerepünk volt a helyzet kialakulásában, a megoldást kívülről, másoktól várjuk. Pedig a legtöbb párkapcsolat megmenthető lenne. Azonban nem a házastársamtól kell elvárni, hogy boldoggá tegyen, hanem magamat kell azzá tennem! Ha egyedül nem tudok boldogan élni, akkor mással sem fogok.

Párkapcsolati problémáikkal azonban még mindig kevesen fordulnak szakemberhez, szégyellik pszichológus segítségét kérni. Hamarabb elmennek jósnőhöz, asztrológushoz, mint pszichológushoz.

 

Nézzük végig a leggyakrabban említett válási okokat és derítsük ki, lehet-e megoldást találni, segíthet-e a pszichológus vagy tényleg a válás az egyetlen lehetőség?

  • Elhidegültünk, már nem szeretjük egymást.

Ez a leggyakrabban elhangzó és egyben legkönnyebben megoldható probléma. Idő és elszántság kell hozzá, de visszahozható a kapcsolatba a szeretet, törődés, romantika. Ha a házasságában volt 2-3 boldog év, ha vannak a párjának olyan tulajdonságai, amiért a mai napig csodálja, ha vannak közös értékeik, céljaik, akkor jó eséllyel megmenthető a kapcsolat.

Ebben az esetben tehát semmiképp se váljon, próbálják ki a párkapcsolati tanácsadást!

  • Megcsalt a párom.

A hűtlenség általában tünet. Valami elromlott a kapcsolatban, amit a hűtlen fél kívülről próbál pótolni. Két kérdésben kell döntésre jutniuk. Az egyik, hogy Ön meg tud-e bocsátani? A másik: partnere hajlandó-e lezárni a külső kapcsolatát és Ön mellett dönteni? Ha erre a két kérdésre igen a válasz, akkor szakember segítségével meg lehet keresni az okot és újra lehet építeni a házasságot. Szükség lehet egyéni terápiára is, hiszen a hűtlenség hátterében gyakran önértékelési, önbecsülési problémák állnak.

Ha azonban a kérdésekre nem a válasz, úgy érzi, ezt soha nem fogja tudni megbocsátani vagy párja nem szakít, inkább a válás a megoldás.

  • Agresszív a párom, rendszeresen bántalmaz.

Nem ritka probléma, minden 5. nőt érint. Az erőszak lehet fizikai, verbális, lelki, szexuális és gazdasági. A feleség gyakran mentegeti a férjét: „Utána mindig megbánja és olyan kedves velem...” De az erőszakra nincs mentség, az semmire nem megoldás. Ráadásul egyre sűrűbbé és súlyosabbá válik.

A bántalmazó kapcsolatot meg kell szüntetni! Azonban ez nagyon nehéz helyzet, nagy körültekintéssel kell eljárni, mert a válás körüli, utáni időszak a legveszélyesebb az áldozatokra nézve. Mindenképp érdemes szakember segítségét is igénybe venni!

  • Állandóan csak veszekszünk.

A veszekedés önmagában még nem probléma. A konfliktust nem kerülni kell, hanem kezelni.

A legtöbb esetben ugyanarról és ugyanolyan forgatókönyv szerint zajlanak a viták. Ebből a körforgásból ki lehet szabadulni, ha megtanuljuk helyesen kezelni a konfliktusainkat, megtanulunk jól vitatkozni. Ismét a párkapcsolati tanácsadásé a pont.

  • Iszik (drogozik) a házastársam.

A függőség kezelése nem egyszerű probléma. Ha partnere nem együttműködő, a válás jó alternatíva lehet.

Ha azonban elismeri függőségét, hajlandó kezeltetni magát, terápián részt venni, megmenthető lehet a házasság.

 

Ma már senki és semmi nem kényszeríti az embert arra, hogy olyan házasságban maradjon, ami neki nem jó. Válni nagyon könnyű. De ha nem dolgozzuk fel a párkapcsolati problémáinkat, jó eséllyel követjük el a következő kapcsolatainkban ugyanazokat a hibákat, kerülünk ugyanolyan helyzetekbe. Rossz hírem van: a második házasságokban még nagyobb a válások aránya, mint az elsőként kötöttekben. Ezért inkább tegyen meg mindent kapcsolatáért, ne a válás legyen az elsődleges megoldás!