Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A válás pozitív hatásai

Kovács Orsolya képe
Ellenőrzött szakember

Felbosszant, hogy úton útfélen a válás gyerekekre gyakorolt negatív hatásairól hallok. Nem vitatom az ezzel járó veszteségek súlyát, de látom azt, hogy mennyi mindennel gazdagodnak az elvált szülők gyermekei.

Rengeteg statisztikai adat és beszámoló szól arról, hogy miért lesz rosszabb az elvált szülők gyerekeinek, nem kis lelkiismeret furdalást keltve azokban, akik a válás mellett döntöttek, vagy még csak fontolgatják azt. Arról azonban kevésbé szólnak az írások, hogy a lelki problémákkal pszichológushoz fordulók legtöbbször a rossz családi kapcsolatoktól szenvednek, és nem pedig maga a válás ténye az, ami a nehézségeket okozza. Persze nem mindegy, hogy a szülők miként kezelik a válást, és az azt követő új fejezetet az életükben.

A válással járó gyászfolyamat lezárulása után számos pozitív dolgot élhetnek meg a gyerekek, ezek egy részét venném most sorra. Célom, hogy minden érintettet megnyugtassak, a nagy általánosságok a negatív következményekről nem szükségszerűen érvényesülnek náluk is.

  1. KÖZELEBB KERÜLÉS. A válást követően jó esetben (ha a szülőknek és gyerekeknek egyaránt ez a legjobb döntés) mindkét szülővel nő a kettesben együtt töltött idő mennyisége. Ezáltal lehetőség van olyan tevékenységekre és beszélgetésekre, amelyekre korábban nem került volna sor. Gyakran tapasztaltam, hogy az anya-gyerek vagy apa-gyerek kapcsolat intimebbé vált a válás után, mivel a szülők sokkal jobban igyekeztek annak érdekében, hogy megismerjék gyermeküket, és megpróbáljanak velük jobb kapcsolatot kialakítani.
  2. ANYA/APA ERŐS HA KELL. Vannak már megjavíthatatlan kapcsolatok. Olyanok, amiben már csak sérüléseket szereznek a felek, amiben lerombolják az ember önbecsülését. A gyermek fél a változástól, a komfortzóna elhagyásától még akkor is, ha az a zóna fájdalommal van tele. Ilyenkor van szükség arra a szülőre, aki képes kilépni a rossz kapcsolatból és azt üzenni gyermekének: ki kell állnod magadért, küzdened a boldogságodért. Ha pedig ez már nem megy a kapcsolaton belül, akkor kívül kell rá lehetőséget keresni.
  3. ÚJ MINTÁK. A válást követő ’új életben’ hamarosan megjelennek szülői oldalon is az új párkapcsolatok, és az ezzel járó új rokonság. Számos kliensem számolt be arról, hogy az új nevelőszülőtől vagy nagyszülőtől milyen sokat tanult. Vagy éppenséggel az új kapcsolat szolgált annak mintájául, amilyet ő is szeretne megvalósítani saját életében.
  4. ÚJ KAPCSOLATOK. Az új családtagok megjelenésével minőségi szeretetkapcsolatok születhetnek, melyekben az előítéletek ellenére ugyanúgy fel lehet oldódni, mint vér-szerinti családdal valókban. Ami itt fontos, az az őszinteség, türelmesség és nyitottság a gyermekek felé.
  5. ÚJ KÉSZSÉGEK. Mivel az egyedülálló szülőség és a kialakuló mozaikcsaládok is nagyobb fokú alkalmazkodást igényelnek, így nagyfokú toleranciát és empátiát is elsajátíthatnak a gyerekek. Arról már nem is beszélve, hogy az új szereplők figyelmes hozzáállásukkal más-más képességét fejleszthetnek, mint amiket a gyermek eredeti családjából hozott.

A válás megélése lehet rendkívül nehéz mindkét fél számára, amit sokszor csak tovább tetéz az attól való félelem, hogy gyermekeik számára valami maradandó és helyrehozhatatlan károkat okoznak. Fontos azonban tudomásul venni, hogy megfelelő hozzáállással minimalizálni lehet a válás okozta negatív hatásokat, és a későbbiekben számos előnyhöz is juthatnak általa a gyerekek.

Ami igazán fontos az az, hogy a szülők elsősorban saját szükségleteikre figyeljenek oda, hiszen ha ők szenvednek, a gyermekeik életét is nagyban megkeserítik. Ha felismerik, hogy egyedül nehéz mindezzel megbirkózniuk, forduljanak segítségért megbízható rokonaikhoz, barátaikhoz vagy szakemberhez. Az eredmény pedig nemcsak számukra, hanem a gyerekek számára is hamarosan kézzel fogható lesz.