Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A Válás 10 arany szabálya hűtlen, gyermekes férfiaknak

Gelsei Bernadett képe
Ellenőrzött szakember

Szerelmi háromszögek elakadásában legtöbbször férfiak keresnek meg. Olyan férfiak, akik hosszú évek óta rendes, példaértékű házasságban élnek, sokáig ellenálltak a kísértésnek aztán egy váratlan helyzetben mégis elgyengültek. Jellemző rájuk, hogy akkor azt gondolták az csak egy egyszeri alkalom volt, de mire hozzám eljutnak már hosszú hónapok, évek telnek el.

 A legnagyobb gyötrődés  számukra ebben a helyzetben  a hazugságon és titkolózáson kívül az önmarcangolás, az önutálat és a csalódás önmagukban érzések. Ezek mellett az erős bűntudat, elvágyódás, boldogság érzés is megjelenik amitől a saját helyzetükben tehetetlennek, döntésképtelennek és érzelmileg teljesen összezavartnak érzik magukat. 

Nagyon sokrétű az a proglémakör, amit ilyenkor a konzultációk során átbeszélünk, letisztázunk és próbálunk rá egy mindenki számára jó megoldást találni. Amiről ebben a cikkben szeretnék beszélni azonban egy mindannyiuk számára közös és fontos szempont, ami nem más, mint az, hogy nem csak férfiasságukban házastársi énükben kerülnek ilyenkor döntéshelyzetbe, hanem az apai szerepükben is. 

A tanácsadás első szakaszában eljutnak  odáig, hogy azt fel tudják vállalni, hogy már nem vonzódnak feleségükhöz, elmúlt belőlük a szeretet, ami egy férfit és egy nőt összeköt.  Ki tudják mondani ők már lemondtak a párkapcsolatukról, nem éreznek elég erőt ahhoz, hogy megmentsék azt.  Ami  ezután a legnagyobb problémát jelenti számukra , az a családról való teljes lemondás, a család elengedése. Mindannyian ugyan azt a félelmet és szorongást fogalmazzák meg, mikor kimondódik, hogy a párkapcsolatuk már menthetetlen, ami azt jelenti, hogy a házasságuk is azzá vált, azt, hogy nem tudják elképzelni milyen lesz a gyerek/ek nélkül élniük illetve, hogy ezt nem tehetik meg a gyerekel/kekkel, hogy azért mert szerelmesek lettek másba és a boldogságot keresik szétrobbantsák a családjukat. 

 A leghosszabb út a konzultáció során ennek  a félelemnek és szorongásnak a kezelése. 

Ilyenkor mindig azt kezdjük el megvizsgálni, hogy mi az, ami megnyugtatólag hatna számukra ebben a reménytelen helyzetben.  Azaz ,  ha mégis a válás mellett döntenének,  milyen helyzet lenne számukra a legmegfelelőbb? Hogyan képzelnék el a hétköznapjaikat elvált, különálló apaként? Hogyan tudják elérni és  később képviselni apai jogaikat a gyerek/ekkel kapcsolatosan? Hogyan fognak majd tudni jól együttműködni az ex feleséggel?, főleg azok után, hogy kiderül más nő miatt döntöttek a válás mellett. Hogyan és mikor mutassák be majd a gyerek/eknek az új kapcsolataikat?  Számtalan kérdés fogalmazodik meg ilyenkor, ami elbizonytalaníthatja még a legmagabiztosabb férfit is, ha az apaszerepére kell gondolnia. Gyakran még évekig benne tartják magukat a fent említett okok miatt a házasságban. 

 

A következő 10 szabály segíthet támpontot adni hasnoló helyzetben lévő férfiaknak:

  1. Amikor eldöntöd, hogy elválsz és erről beszélni fogsz a feleségeddel fontos, hogy saját felelősséged a kapcsolat elromlásában megjelenítsd.  Merd felvállani az érzéseidet,  fogalmazd meg azt a hiányt is, amit az utóbbi időszakban megéltél a házasságodban. Ismerd el, hogy ő mennyi mindent tett a kapcsolatok megmentéséért. 
  2. A gyerekek láthatásával kapcsolatosan sokféle lehetőség közül választhatsz  -heti váltás ( egy hét anyánál, egy hét apánál), -a hét felosztása ( pl hétfőtől- szerdáig apánál, csütrötöktől- vasárnapig anyánál)— fix napok ( ilyenkor a gyerek/ek mindig az anyánál alszanak, de az apa fix napokon értük megy és velük marad fektetésig) - egy hétköznap és kéthetente hétvége apánál - csak kéthetente hétvégenként van apánál stb. Csak olyan verziót válassz, amit biztosan, következetesen tudsz majd tartani, mert a gyerekek számára ez fogja a biztonságot adni a jövőben. 
  3. A konkrét válás megbeszélésnél  az exeddel légy felkészült az apai szerepedben. Ez azt jelenti, hogy legyen kész terved, amit nyugodtan, higgadtan el tudsz  mondani. Úgy beszélj erről, hogy az exed azt érezze, nem hagyod magára a szülői szerepében, hogy továbbra is kiveszed a részed a gyerekek nevelésében és hétköznapjaiban. 
  4. Mielőtt a gyerekekkel megbeszélnétek a válást, fontos, hogy konkrét  számukra is elfogadható és kiszámítható egyességet kössetek szülőként, amit képviselni tudtok aztán együtt a gyerekek felé. 
  5. Amikor beavatjátok a gyerekeket a válás tényébe, nagyon fontos, hogy előtte felkészüljetek az exetekkel erre az eseményre. Beszéljétek át, hogy ki mit fog mondani,  hogy mit képviseltek közösen, és milyen mondatokkal, mozdulatokkal fogjátok megnyugtatni őket.
  6. A legfontosabb ilyenkor a hitelesség. A legjobb amit ilyenkor tehetsz, hogy őszinte vagy velük. Természetesen nagyon fontos, hogy a gyereked/id korának megfelelően mond el, miért váltok el, és hogy mi ebben a te részed. Ne magyarázkodj, egész egyszerűen csak az érzelmeidet fejezd ki, ugyanis a gyerekek jól értik az érzelmeket, így könnyebben meg tudják érteni az egész helyzetet.
  7. Mint szavakkal, mint érintésekkel nyugtassad meg a gyerekeket, hogy továbbra is számíthatnak rád, szereted őket és az, hogy elváltok egy párkapcsolati kérdés, azaz anya-apa viszony miatt történik. Nyugtasd meg őt/őket, hogy soha  nem tudnának olyat tenni, ami  okot adna az elválásra.
  8. Érezznie/niük kell, hogy továbbra is biztonságban van/vannak és számíthat/nak rád. Az , hogy nem fogtok egy helyen lakni,  nem azt jelenti, hogy eltűnsz és teljesen kilépsz az életéből/életükből. Biztosítsd őt/őket arról, hogy bármikor felhívhat/nak, beszélhetnek veled és láthatnak amikor szükségük van rád.
  9. A beszélgetés alatt és utána is bármikor nyugodtan vállald fel az érzelmeidet feléjük. Teremts olyan helyzetet, hogy ne  legyen tabu a válás számukra,  azaz merjenek kérdezni bármiről legyen akár az, hogy mikor, hová és kivel fogsz költözni. Lesz e ott nekik külön szobájuk, ágyuk, játékaik stb. A legjobb amit tehetsz ilyenkor, hogy  megmutatod nekik a helyet ahol  élni fogsz, vagy részletesen beszélsz nekik róla.
  10. Az új parter bemutatásával érdemes megvárni, míg a gyerekek megszokják az új helyzetet, míg kialakul egy újfajta rutin, ami biztonságot ad nekik. Alapvetően a gyerekek örülnek a szüleik boldogságának, de jól elő kell készíteni a terepet a bemutatásra. Ez akkor lehet nagyon nehéz, ha válás után egyből összeköltözöl az új pároddal. Erről a helyzetről majd egy következő cikkben fogok beszélni.

Ha sikerül betartani ezeket a szabályokat, akkor elmondhatod, hogy minden tőled telhetőt megtettél, hogy egy jó szülői kapcsolatot alakíts ki volt feleségeddel és a gyerekeiddel. Megnyugodhatsz, hogy a válás okozta traumákat-  ugyan elkerülni nem tudod,- de mindent megtettél azért, hogy  minimalizáljad azt bennük.