Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Új év, új én?

Horváthné Rényei Szabina képe
Ellenőrzött szakember

Szinte minden ember tesz újévi fogadalmat, ám legtöbben nem tartják magukat ígéreteikhez.
Kutatások igazolták, hogy azok a személyek, akik én-hatékonysága magasabb, hajlamosabbak tovább kitartani. Ők úgy látják, hogy az önkontroll egy kiapadhatatlan képesség, amire bárki képes szert tenni. Az ilyen személyek sikeresebbek céljaik elérésében és több célt is kitűznek maguk elé, amiket általában teljesítenek is.
Alacsonyabb én-hatékonyságú társaink az önkontrollt inkább egy véges-felélhető készségnek fogják fel, nem gondolják, hogy fejleszthető lenne ez a képességünk. Ők inkább kevesebb célt szeretnének elérni, ám gyakran alapvetően azzal a hozzáállással fognak neki, hogy úgysem sikerülhet..

Hogyan tegyünk hát teljesíthető fogadalmakat?
1. Rendelkezzünk erős belső elkötelezettséggel a célunk/céljaink iránt.
Ne azért fogadjunk meg valamit, mert éppen év vége van, vagy mert mások is ezt teszik. Legyenek számunkra fontos céljaink, amikért küzdeni tudunk.
2. Legyenek megoldási stratégiáink a felmerülő nehézségekre.
Ez kis előre tervezést igényel, de megéri. Gyűjtsük össze, akár gondolatban, akár papíron, hogy milyen nehézségekkel találkozhatunk és hogyan tudunk túllépni rajtuk.
3. Kövessük nyomon a fejlődésünket.
Minél többet monitorozzuk haladásunkat, annál jobban észre fogjuk venni akár már az apró változásokat is, annál inkább hinni fogunk a kívülről érkező megerősítéseknek, hiszen tényszerűek, láthatóak lesznek az eredményeink. Az apró részeredmények pedig további kitartásra serkentenek.
4. Ne tegyünk végérvényes, ellentmondást nem tűrő fogadalmakat.
Ne jelentsük ki, hogy "ezt vagy azt soha többet nem fogom csinálni". A sikerekhez vezető út nem mindig egyenes, engedjük meg magunknak a hibáinkat is!
5. Merjünk és tudjunk segítséget kérni, ha egyedül nem megy.
6. Higgyünk magunkban!
Higgyük el saját magunknak, ha azt gondoljuk, hogy képesek vagyunk valamire. Lehet, hogy oda kell majd jobban figyelnünk, több erőfeszítést kell tennünk, de képesek vagyunk koncentrálni az energiáinkat és sikereket elérni.