Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Test és lélek együtt gyógyul

Bogdán Brigitta képe
Ellenőrzött szakember

Orvos és pszichológus egyaránt nagy alázatot követelő szakmát választott. Alázatot a másik személy (nevezzük betegnek) egyedisége és megismételhetetlensége iránt, s ezáltal kíméletlen felelősség-, és kötelességtudatot a gyógyításban.

Rendkívül elgondolkodtató, hogy sokáig élt (és egyes orvosokban még ma is él) az a nézet, hogy testünk krónikus problémák esetén érdemben kezelhető lenne a lelkünk gyógyítása nélkül.
Az a szemlélet, mely szerint a testi folyamatokba való beavatkozás a lélek harmóniájának visszaállítási szándéka nélkül, külső eszközökkel is sikerrel megtörténhet, viszonylag új, és csak a felvilágosodás mindent a tudomány oltárán feláldozó és mindent a mechanika elvével magyarázó szemlélete óta divatos - szerencsére csak a nyugati kultúrában.
Jelen korunkban a világ (a mai pszichológiához hasonlóan) integratív szemlélettel tekint magára, vagyis igyekszik megismerni és integrálni a bolygónkon minden időtől és tértől függetlenül összegyűlt és hasznosítható tudást,  erre jó példa a keleti kultúra átszivárgásával hozzánk is újra elérő holisztikus szemlélet. Vagyis őseink természetközeli szemlélete és élete napjainkban újra értékké válik.

Sajnálattal szoktunk hallani az orvosi hanyagságból és a szakértelem hiányából fakadó tragédiákról. Ugyanis az igazságérzetünk is sérül ilyenkor. Talán túl drasztikus vagyok, de én személy szerint etikátlan viselkedésnek tartom azt is, hogy egy orvos túl sokszor közli a pácienssel, hogy még mennyi ideje van hátra, legalábbis jóval többször, mint amit a tények ellentétes volta bizonyít. Ezeknek a mondatoknak óriási hatalmunk van, ugyanis az orvos ezzel kiveszi a kontrollt a beteg kezéből ahelyett, hogy hagyná, hogy a beteg szervezet megpróbálja a saját harmóniáját visszaállítani. (A belső kontroll eleve sérül az egészségügyi rendszerbe való bekerülés által, a beteg ugyanis kevés dolog felett dönthet egy kórházban saját magával kapcsolatban, és sokszor az emberi méltósága is sérül a kezelési idő alatt.)
Pedig a pszichológia számos kutatással igazolja, hogy a belső kontroll jótékonyan hat jóllétünktől kezdve az egészségünk megőrzésén át egészen a gyógyulásig! Az, hogy a páciens a saját felépülésének mértékét elsősorban nem az orvosa és a szakemberek szaktudásától, a tudomány állásától, a műszerek fejlettségétől, kórház felszereltségétől stb. vagyis külső tényezőktől várja, hanem aktív résztvevője saját gyógyulásának, és tisztában van vele, hogy egy megbetegedett szervezet képes akár önmaga megjavítására is, melynek irányítása feletti hatalom elsősorban az ő kezében van, azzal valóban óriási erőket tud megmozgatni a gyógyulása érdekében, és ezt az erőt egy orvosnak kötelessége lenne támogatni. Hiszen végső soron a szervezet gyógyítja meg saját magát, az orvos legfeljebb segíti, facilitálja a folyamatot. Ilyenkor segít az is, ha a betegséget kiváltó lelki konfliktusokat próbálja megérteni a beteg, illetve átszervezi életét, látásmódját. Sokan gyógyultak meg azáltal, hogy elhatározták; meg akarnak gyógyulni, még ha „orvosi csodának” is számít majd a történetük. Mert érezték, hogy nekik is hozzá kell tenni valamit testük felépüléséhez. És bejött!

Nem kellene ritkaságszámba menni annak, ha egy orvos normális, megnyugtató hangon beszél a beteggel és megfelelő tájékoztatást ad neki. Ám sajnos manapság csodálatos, rendes dokinak számít az ilyen orvos a beteg szemében. Pedig ez lenne az orvos dolga: a gyógyulás felé a beteg azzal teszi meg az első lépést, ha emberszámba veszik, meghallgatják, és véleményét, kérését sem hagyják figyelmen kívül. Bálint Mihály, a híres orvos és pszichoanalitikus Az orvos, a betege és a betegség című könyvében már leírta, hogy az orvos-beteg kapcsolat gyógyít, és ha jó a kapcsolat, a beteg jobban gyógyul.
Az Engeli paradigma szerint az ember bio-pszicho-szociális (és spirituális) lény is, és csak ezek együttesének kontextusában értelmezhető, nem szakítható ki ebből a rendszerből. Nem véletlen, hogy a pszichoterápiával egybekötött onkológiai kezelés esetén kétszer annyian maradnak életben, mint a csak orvosi segítségben részesülő páciensek, a placebó-hatás sikeres eredményeiről pedig újabb és újabb kutatások látnak napvilágot.

A pszichológus a testi folyamatok figyelembevétel a lélek harmóniájának visszaállítása által gyógyít. Remélhetőleg ehhez hasonlóan a lelki folyamatok is egyre nagyobb figyelmet kapnak az orvoslásban. Mindenesetre van okunk bizakodásra! :)

 

Írta: Bogdán Brigitta

pszichológus és coach