Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Szülőnek lenni- konferencia élményeim

Malindovszkyné Nádai Ivett képe
Ellenőrzött szakember

SZÜLŐNEK LENNI konferencián jártam május 20-án. Nagyon inspiráló volt számomra és a jelenlévők számára is.

Néhány élményemet megosztom az olvasóimmal, mivel hiszem, hogy az ott résztvevőknél jóval többen érintettek ebben a témában.

Leírok néhányat a témák közül, melyek megérintettek:

 • HOGYAN TERELJÜK A GYERMEKEINKET? Irányítás- Terelés- Bizalom- Elengedés kérdéseiről
 • A SZÁMÍTÓGÉP HATÁSA A FIATALOKRA? Szórakozás és tartalmas élet avagy Érdekesek -e a szüleim?
 • EGYEDÜLÁLLÓ SZÜLŐK ÉS CSALÁDOSOK ÉLETE- kérdések, dilemmák, nehézségek
 • GYERMEKKORI AGRESSZIÓRÓL- Szinte mindneki volt már áldozat és agresszor is, mégis az együttműködés a lenne az igazi cél
 • NEHÉZ HELYZETBEN LÉVŐ GYERMEKEK NEVELÉSE - Támogató közösségek, szakemberek, alapítványok szerepe, lehetőségei, elérhetőségei ma Magyarországon
 • JOGOK ÉS ÉLETEK- Szülőképzés igénye és Elismerő Oklevél az elég jó szülőknek

Azt gondolom, hogy érintettek ezekben a kérdésekben mindazok, akik szülőségre készülnek, szülők, vagy nagymamák, pedagógusok, segítő foglalkozásúak, vannak szüleik vagy hiányolják a szüleiket. Tehát mindenki!

Felidéztem, hogy nekem mennyit segített kezdő pszichológusként és családkonzultánsként, mikor először felrajzoltam a családfámat, és arról kérdezgettek a csoporttársaim. Eszembe jutott, mennyire nehéz volt beilleszkednem az általános iskolába túlsúlyos, szemüveges, pedagógus szülő gyermekeként, jó tanulóként. Aztán megtanultam, hogy érdemes bátornak lenni és a fejlődés útját járni. Makacsul küzdöttem édesanyámmal, talán kevesebbett édesapámmal, akik féltve vigyáztak rám. Nem akarták, hogy nagyokat csalódjak. De aztán hagyták, hogy tapasztaljak, és azzá váljak, aki ma vagyok. Akkor sokszor dühöngtem. Mostanra viszont nagyon hálás vagyok nekik. Emellett azoknak az embereknek is, akik eddigi életem során hatással voltak rám.

A család lehet védőháló, de akadály is. Lehetőség és támasz, de fojtogató közeg is. Egyénileg és még időszakonként is változó, ki hogyan éli ezt meg.

A kamasz évek múltán talán hálával gondol a vitákkal teli évekre. A gyermekként megélt anyai gondoskodás felnőtt korban már igen nyomasztó teher lehet.

Fontos, hogy a saját utunkat járjuk. Szőlő, felnőtt, gyermek...Ezek szerepek. Nem csupán szülők vagy gyermekek vagyunk, hanem EMBEREK. Bátran és kitartóan érdemes keresni az utat. Tisztában lenni önmagunk erősségeivel és gyengeségeivel. Ha kell lassítani és ösztönző támogatást kérni. Keressünk jó embereket, szakembereket, barátokat, akik példaértékűek a számunkra. Szülőként és fiatalként is éljünk értékes, tartalmas életet. Hiszen, ha mi rendben vagyunk, akkor tudunk adni szeretetet, támogatást másoknak.

Hiányoznak a családi jó példák? Elég önbizalma? Vegye észre, hogy nincsen egyedül! Legyen nyitott és kíváncsi! Kérdezzen és tanuljon másoktól! Nem könnyű az út. Küzdelmes. Viszont lehetségeselég jó szülőnek lenni és kiegyensúlyozott gyermekeket, majd felnőtteket nevelni. Az ember saját belső ösztöne mellett a kritikus gondolkodás és néhány bizalmas jelenléte igen fontos lehet. Rengeteg segítő szakember, szomszéd, ismerős van, aki ötleteket és kapaszkodót adhat, hogy a(z első) lépéseket megtegye. Azután a türelem és a következetesség, valamint a nyitottság és kíváncsiság  elengedhetetlen önmagával szemben. Ami 20 év alatt megszokássá vált, azon egy nap alatt nem tud változtatni. Ez nem is lenne elvárható és megvalósítható. Viszont a kitartása sikereket hozhat. Tűzzön ki apró, elérhető, kipipálható célokat. Olyanokat, ami Önnek fontos. Ne olyat, amit a környezete vár.

Az értékes családi és baráti kapcsolatok, tehát a megtartó közösségek értéke ilyenkor is felbecsülhetetlen.

Sport, munkatársi csapat, hobbikör, könyvtár, zenei csoport, klubok, társasági összejövetelek, családias beszélgető estek kellenek!

Akár Ön is szervezhet ilyet a saját közösségében.

Attól hogy Ön házas, szülő, nagyszülő, keresztszülő, nevelőszülő... nem áll meg a világ, csak sok változás jön. Fogadja ezteket nyitottan és jó szívvel.

 • Adjon időt magának, hogy megtalálja a helyét.
 • Figyeljen a saját igényeire.
 • Lassítson, pihenjen, maradjon a jelen pillanatban.
 • Ha tudja, mi a járható út, cselekedjen!
 • Amennyiben kérdése van, tegye fel egy bizalmasának!
 • Törekedjen arra, hogy éljen. Éljen nyugodt, aggódás és feszültségmentes, tartalmas életet!

Ha úgy érzi, hogy ösztönzésre, támogatásra van szüksége, keressen bizalomal!

Eredményes Utazást kívánok, szeretettel: Nádai Ivett