Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Szülés utáni pszichózis

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

A szülés utáni pszichózis más néven postpartum, vagy gyermekágyi pszichózis a szülés követően fellépő pszichotikus állapotra utal. Általában a postpartum pszichózis tünetei a szülést követően pár nappal később, esteleg egy hetet követően kezdnek megjelenni. Az előfordulási aránya körülbelül egy ezrelék.

Leggyakrabban az első gyermek születését követően jelenik meg a pszichózis, a második és a harmadik gyermek születésnél, sokkal kisebb a valószínűsége a pszichózis megjelenésének. Ennek részben az az oka, hogy a postpartum pszichózist követően számos esetben az érintett kismamák nem vállalnak újabb gyermeket. A másik oka, hogy a pszichózist egyszer már megélt kismamák jobban figyelnek, már esetlegesen előre is pszichiátriai módszerekkel próbálják meg csökkenteni a pszichózis kialakulásának a valószínűséget pl. gyógyszeres kezeléssel.

A kialakulásának számos oka lehet. A szülés elött megemelkedik az ösztrogén és a progreszteron szintje, majd a szülést követően hirtelen leesik, aminek hatásásra megváltozik az agyban kémiai egyensúly. A szülés utáni pszichózis kialakulásában jelentős a szerepe szociális és az egyéni pszichés folyamatoknak is. Az alacsony szocioökonómia státusz egy rizikó tényező lehet, különösen akkor, ha az anyukát nem veszi körül egy szeretetteljes légkör, elutasítják őt és a gyermekét is. A szülés előtti és utáni szexuális abúzus is jelentősen hozzájárulhat a pszichózis kialakulásához. Az alkohol vagy (és) drog függő személyek körében is nagyobb valószínűséggel alakul ki a szülés utáni pszichózis, mint azok körében, akik ilyen szereket nem fogyasztanak.

A legfőbb és leginkább szembetűnő tünet, hogy a kismama viselkedése radikálisan megváltozik. Gyakran figyelhető meg, hogy az érintett személyek bezárkóznak, nem kommunikálnak a környezetükkel, potenciálisan elhanyagolják a gyermeküket, nem törődnek velük, nem érdeklődnek irántuk. Az előbb említett tüneteket gyakran kísérik téveszmék, halucinációk. A tipikus példa a szülés utáni pszichózis során fellépő téveszmékre, amikor az anyuka úgy gondolja, hogy valakik (pl. űrlények) el akarják szállítani a gyermekét, azért, hogy átváltoztassák valami mássá. Ehhez irreális félelemek kapcsolódnak, amiket vizuális és auditív hallucinációból származó bizonyítékokkal próbál meg alátámasztani.

A kezelést illetően elsőlépésben a gyógyszeres kezelést részesítik előnybe. Ennek során antipszichotikumokat és időnként szorongásoldókat is felírnak a pszichiáterek. A gyógyszeres kezelést egészítheti ki, pszichológiai tanácsadás és egyéb pszichológiai módszerek pl. pszichoedukáció.

Hollósy-Vadász Gábor

Problémakör: