Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

"Szója-boy"

dr Gróf Csilla képe
Ellenőrzött szakember

Bár jómagam híve vagyok a liberális szellemiségű nevelésnek, azért most mégis közre adom egyik kedves ismerősöm elképzeléseit a gyermeknevelésről. Teljesen nem osztom a véleményét, azért találtam az írásában érdekes momentumokat.

 

(Szerző: Poroszkai Attila)

A XXI. Század a „szójaboy”-oké, avagy, hogyan hanyagoltuk el gyermekeinket és nevelünk belőlük törékeny diktátort 

„Szójaboy”, vicces kifejezés, főleg angolszász nyelvterületen terjedt el, azokra a fiatal felnőttekre, tinikre, akik képtelenek megbirkózni a társadalmi lét kihívásaival, ezért legszívesebben safe space -be (biztonságos terület, ahol a különféle társadalmi hatások, főleg kritikák, kihívások, nem érhetik el) vonulnak vissza. Ugyanakkor követelőzőek, elkényeztetettek és lusták. 

Ezeknek a fiataloknak a tömeges megjelenése, elterjedése minden nyugati ország rákfenéje, ugyanakkor a modern nevelés, a neveléssel kapcsolatos hozzáállás, és elvek totális csődjét mutatja. 

Az USA-ban hosszú évtizedek után, ismét növekszik az öngyilkosságok száma, de csak a fiatal korosztályban.

Azok a fiatalok, akiket így neveltek, feltehetően nem fejlesztettek megfelelő lelki immunrendszert az élet csapásainak az elviselésére. Követelőző, önmagukat körülrajongott központként elképzelő „ego”-juk összeomlik, amikor a világ ezt az „ego”-t nem ismeri el, majd önmaguk ellen fordulnak.

De hogyan jutottunk ide? 

Gyermek értéke 

A múltban a természetes módon több gyereke volt egy párnak, mint ma. Nem volt ritka a tíz gyermek sem egy családban.  Ennek több következménye volt a gyerek lelki életére, fejlődésére nézve.  

A sokgyerekes modellben, eleve egy gyerekre sokkal kevesebb figyelem jutott, ugyanakkor a gyermek kénytelen volt saját „ego”-ját már korán megtanítani arra, hogy a csapatban ő egy tag, nem számíthat kivételezésre, nincsen extra figyelem, ami rá irányul a szülők felől.  

A sokgyerekes modell kikényszerítette azt a szemléletet, hogy a gyerek értéke „kisebb” volt mint a szülőké. (Egy gyerek értéke „kevesebb”, mint az anyáé, akin még további számos gyermek élete függött.) Így a családokban a magas termékenységi ráta a szülőket, a házaspárt tette a család legfontosabb, központi elemévé.

Így tanulták meg a gyerekek a közösségi létet a családokban, adott esetben sok testvér és szülők között szocializálódva, hogy az erőforrásokat érdemes önzetlenül megosztani; s annak az elviselését is, hogy nem az „én” az első, hanem mindig a szűkebb, vagy éppen tágabb közösség. 

Hogyan változott ez napjainkra? 

Manapság a nyugati világban előfordul, hogy a „nagycsalád” csak gúny és megvetés tárgya. A házaspárok sok esetben egykéznek, ritkán vállalnak kettő, három vagy annál több gyermeket. Ennek nyilván társadalmi, gazdasági okai vannak. 

Ez a gyakorlat viszont alapvetően változtatja meg a gyerek helyzetét a családban. Amíg a múltban a szülők voltak fontosak, hiszen ők tudtak újabb és újabb gyermekeknek életet adni, illetve fel is nevelni őket, addig most átértékelődik a szülők jelentősége. A társadalom legfontosabb eleme a gyermek lett, s –a szülőt akár kihagyva a rendszerből- a jóléti, szociális háló képes gondoskodni a gyerek táplálásáról, felneveléséről is. A hangsúly a gyermekre kerül. Ez valószínűsíthetően megterhelheti az ego-t, naggyá is növesztheti, s a gyerek „ego”-ja úgy értelmezheti, hogy a szülei azért vannak, hogy őt szolgálják. Így szülőpár minden igényét alárendeli a gyerek igényeinek.

Hozzájárul ehhez még a modern világ válsága, a legtöbb szülő lélektelen „apparátokban” dolgozik nap mint nap, sokan ki vannak égve, otthon már teljesen diszfunkcionálisan léteznek, metafórikusan fogalmazva „éppen csak”vannak, mint amikor a mobiltelefont töltőre rakják, erre kénytelen használni az otthoni környezetet. Ezért a gyerekkel töltött minőségi időt, finomságok főzésével, etetéssel, tárgyak adományozásával próbálják pótolni. Ezzel a gyerek „ego”-ját még jobban abba az irányba fordítják, hogy tárgyak birtoklása lényeges motívum az életben, fontosabb, mint bármi. Ez jelképezi a szülői szeretetet.

 

Talán az alábbi ötletek segíthetnek:

 

- Ha megoldható, legyen több gyermekünk, a problémák egy része nem is jelentkezik, egy másik része pedig magától megoldódik, ha nem egy gyerek van a középpontban, meg kell osztani a szülők figyelmét, illetve a gyerekeknek egymással az életterüket, s meg kell tanulniuk kooperálni, figyelni egymásra!

-Próbáljuk ne feláldozni házastársunkkal a kapcsolatot a gyereknevelés oltárán! Tekintsük őt akár fontosabbnak is, mint gyerekeinket. Töltsünk vele több időt, ha lehet gyerek nélkül is! Gyerekeink meghálálják ezt.

- Akcióegységben érdemes gyermekeket nevelni. A házaspár mindig és minden helyzetben legyen szövetséges. Nem szabad olyan helyzetet teremteni, hogy amit anya nem enged, azt apa engedi. Még károsabb, ha a gyerek előtt folytatják le erről a vitát, aminek a végén az egyik szülő a másik kívánságát megsértve enged a gyereknek. A gyerek hamar megtanul manipulálni, pontosan tudni fogja mikor és melyik szülőhöz kell fordulni, ha el akarja érni a célját, megzavarva a család nyugalmát, legtöbb esetben még a házastársakat is eltávolíthatja egymástól.

- Érdemes szilárd határokat szabni! Üljünk le magunkkal, majd házastársunkkal, s gondosan mérjük fel, mi az, ami SZÁMUNKRA elfogadható, és mi az, ami nem. Ezt a határt érdemes tudatni a gyermekünkkel is. Ez építő lesz számára, érezni fogja, hogy szülei szeretik, törődnek vele!

- Inkább következetesek legyünk, mint szigorúak. A szabályok és a határok megváltoztathatók, de csak is akkor, hogy ha az érintett fél mindegyike el tudja fogadni a közösen meghozott új döntést ezekről. Ennek alapja, hogy egymás nélkül ne hozzunk új döntést, megállapodást, főleg ne a gyerekek nélkül.

 

További cikkek a témában:

https://qubit.hu/2019/10/22/ijeszto-ongyilkossagi-hullamot-mertek-az-amerikai-fiatalok-koreben

https://www.urbandictionary.com/define.php?term=Soy%20Boy

https://www.hrportal.hu/hr/nem-boldogul-a-munkaban-az-elkenyeztetett-generacio-20170224.html

https://wmn.hu/ugy/50876-elkenyeztetett-tulfeltett-gyerekek---a-mi-idonkben-minden-mas-volt

https://www.sonline.hu/somogy/kozelet-somogy/a-liberalis-neveles-megbukott-a-gyerek-lett-az-erosebbik-nem-637566/

https://www.csaladinet.hu/hirek/gyerekneveles/kisgyerekek/23502/a_liberalis_neveles_megbukott

https://ma7.sk/kavezo/kenyeztetes-helyett-batoritas-n-gondolatok-a-gyereknevelesrol

 

Eredeti cikk:

https://www.facebook.com/1766261553630783/posts/2390676947855904/?sfnsn=mo