Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A szexuális úton terjedő betegségek pszichológiai következményei és megelőzésük

Jámbor Krisztián képe
Ellenőrzött szakember

Mondhatnánk, hogy pszichológusként választhattam volna sokkal inkább specifikus témakört: lehetett volna írni személyiségzavarokról, krízis- és konfliktushelyzetekről, életvezetési tanácsokról, stb. Azonban úgy gondoltam, hogy fontos, hogy ezúttal a szexuális úton terjedő betegségekről (STD) osszam meg a tudásom, a szakmai véleményem, és ezt minél közérthetőbben. Félreértés ne essen, nem a nemi betegségek részletes leírásáról (hatásmechanizmus, tünetek és kezelésük, stb.) lesz szó, hanem sokkal inkább ezen kórképek megjelenéséről a pszichológusi munkában. 

Mégis miért erre a témára esett a választásom? A válasz nagyon egyszerű: hogy eggyel több szakember ossza meg a gondolatait a területtel kapcsolatban. Eddigi tanulmányaim során azt tapasztaltam, hogy még mindig egyfajta vakfoltként tekintünk a nemi betegségekre. Tudjuk, hogy léteznek, ennek ellenére még az egyetemi pszichológusképzés keretein belül is keveset hallunk felőlük. Pedig csakúgy, mint egyéb szomatikus zavaroknál, itt is rengeteg pszichológiai következményről beszélhetünk, amelyek közül párat kifejtek majd, de elég ha belegondolunk a különböző fertőzések által generált testi változások (pl.: bőrelváltozások) testképre gyakorolt hatásába. 

HIV/AIDS, szifilisz (vérbaj), gonorrhea (másnéven kankó vagy tripper), chlamydia, HPV, genitális herpesz, hepatitis B (és akár C). Ezek a leggyakoribb STD-k, azonban még számtalan kevésbé ismert fertőzés létezik. Jelen bejegyzésben egyedül a HIV/AIDS lesz az, amelyre részletesebben kitérek, méghozzá azért, mert az eredményezi a legalapvetőbb változásokat a fertőzött személy életében, valamint ezt övezi a legtöbb tévhit, amelyet feltétlenül érdemes tisztázni (ld. később). 

Hazánkban a leggyakoribb STD-k a szifilisz, gonorrhea és chlamydia. Sajnos a fertőzöttek száma az utóbbi években emelkedő tendenciát mutat. Példaként egy 2016-os statisztikát említenék, amely szerint 2016 első negyedévében 35%-kal több szifilisszel és 50%-kal több gonorrheával fertőzöttet regisztráltak országosan, mint 2015 azonos időszakában. Mégis mi lehet ennek az oka? Egyfelől a szexuális edukáció hiánya, másfelől pedig számos hiedelem, sztereotípia és torzítás. Még mindig nem elég felvilágosultak az emberek a nemi betegségek  következményeit illetően. Sokszor lehet a "miért pont én betegednék meg?" vagy a "gyógyszerrel könnyen kezelhető" attitűddel találkozni. Ez utóbbi részben igaz (azonban pomt a gonorrhea esetében már Európában is találtak a különböző antibiotikumoknak ellenáló, rezisztens baktériumtörzseket), viszont fontos megjegyezni, hogy számos fertőzés esetében a tünetek nem egyértelműek, így akár évekig-évtizedekig gyengíthetik szervezetünket (latencia), sokszor visszafordíthatatlan szövődményeket okozva (pl.: meddőség, neuroszifilisz), arról nem beszélve, hogy a nemi betegségek jelenléte növeli egy potenciális HIV-fertőzés esélyét. Ahhoz, hogy ezeket megelőzzük és időben diagnosztizáljuk, fontos, hogy rendszeresen járjunk szűrésre.

A mai napig fennáll a meleg férfiak HIV-fertőzéssel kapcsolatos stigmatizációja. Hajlamos az emberek egy igen jelentős része sztereotipikusan azt gondolni, hogy mivel nem ehhez a csoporthoz tartoznak, így nincsnek kitéve egy esetleges HIV-pozitív státusztnak, elfelejtve, hogy vírusok és baktériumok nem szelektálnak csoportok között. Nagyon sokszor iskolázottságtól, anyagi státusztól, érzelmi intelligenciától független ez a HIV-sztereotípia, amely inkább arra enged következteti, hogy még mindig nincs az emberek többsége megfelelően informálva a témakörben. (Rövid példa: a heteroszexuálisok elsődlegesen jobban szoronganak a nem kívánt terhességtől, megfeledkezve arról, hogy a nemi betegségek ellen a fogamzásló tabletták semmilyen védettséget nem nyújtanak.) Arról már nem is beszélve, hogy hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a HIV mellett számos szexuális úton terjedő betegség létezik még. 

A nemi betegségek szűrése mind egyéni, mind társadalmi felelősség. Utóbbi aspektus bővebb kifejtésére nem térnék ki, de elég, ha belegondolunk, hogy az egészségügyi ellátórendszer tehermentesítése szempontjából sem mindegy, hogy kialakult betegségeket és szövődményeket kezelünk, vagy megelőzünk. Individuális szinten tárgyalva pedig sokfelől meg lehet közelíteni a témát. Egyrészt, a szexualitásunk megőrzésének fontos része, hogy tisztában legyünk szexuális egészségi állapotunkkal és megtegyünk mindent azért, hogy az egészségünket megőrizzük. Másfelől, a szexuális aktus is egy társas interakció, ezért mindenki felelős nem csak a saját, de a szexuális partnere(i) egészségének megőrzéséért (alkalmi kapcsolat esetén is).  Ezáltal fontos lenne mindazoknak bizonyos időközönként átesni STD-szűrésen, akik szexuálisan aktív életmódot folytatnak vagy folytattak valaha. 

A szűrési lehetőségeket tekintve sajnos még mindig lemaradásban vagyunk a nyugati országok egészségügyi rendszereihez képest, bár fejlődés tapasztalható. Az igaz, hogy számos ingyenes HIV-szűrő állomás található országszerte, azonban sokkal kevesebb azoknak a laboroknak a száma, ahol egyszerre végeznek komplett STD-szűrést több betegségre kiterjedően. Utóbbi többségében magánlaborokban érhető el, méghozzá elég drágán, akár több tízezer forintért. (Fontos megjegyezni, hogy számos állami kórház STD-centrumában is végeznek mindenre kiterjedő szűrést felár ellenében, a magánlaborokhoz képest olcsóbban, azonban általában több hetet kell ezek eredményeire várni, ami egy-egy esetben jelentős mértékű szorongást eredményezhet.) 

Amint már korábban említettem, szeretnék egy teljes bekezdést kifejezetten a HIV/AIDS témakörnek szentelni. Először is egy nagyon gyors fogalmi tisztázás: a HIV-pozitivitás (emberi immunhiányt okozó vírus) a fertőzöttségre utal, amelynek során a szervezet védekező készsége részben károsodott, de megfelelő; amikor az immunrendszer károsodása már súlyos, akkor beszélünk a HIV-fertőzés utolsó szakaszáról, az AIDS-ről (szerzett immunhiányos tünetegyüttes). Az AIDS során kialakult szövődmények (tumor, TBC, stb.) hunynak el az emberek, nem pedig a HIV-fertőzés közvetlen következményeként. Nagyon fontos megjegyeznünk, hogy napjaink orvosi ellátásának köszönhetően a HIV-fertőzött személyeknek csaknem olyan életszínvonal és élethossz biztosítható, mint egészséges társaiknak. Azt is lényeges kiemelni, hogy ezek eléréséhez rendkívül fegyelmezett együtműködés (terápiás hűség, másnéven adherencia) szükséges a beteg részéről. Abban az esetben, ha valaki szembesül a diagnózissal, teljesen normális a pánikszerű, depresszív reakció, hiszen ezt is egy traumaként, veszteségélményként foghatjuk fel. Már ekkor nagyon lényeges és elkerülhetetlen a szakértő felvilágosítás és támogatás. A pszichológus segíthet a gyorsabb és hatékonyabb traumafeldolgozásban, valamint a terápia során fellépő nehézségekkel való megküzdésben, motivál a terápiás hűség kialakítására, így az AIDS kialakulásának megelőzésére és a magas életszínvonal fenntartására. Fontos annak tudatosítása, hogy a HIV-pozitív személyek teljes értékű tagjai a társadalomnak, és kerülendő a stigmatizációjuk. Ugyanúgy sikeresek lehetnek a karrierjükben, párkapcsolatot alakíthatnak ki, megélhetik szexualitásukat (ha partnerük egészséges, kiváló megoldás lehet a PrEP, erről talán majd egy másik blogbejegyzésben írnék bővebben) házasodhatnak, és a modern orvostudománynak köszönhetően gyermeket is vállalhatnak. Mindez a szupportív hozzállás elősegíti a diagnózissal sérülő énkép helyreállítását, a teljes önelfogadást, valamint a depresszió és a szorongásos zavarok kialakulásának megelőzését.

A nemi betegségek tárgyalása globális témakör, mindenkire vonatkozik: fertőzöttekre és nem fertőzöttekre, szexuálisan aktív és a szexualitásukat épp felfedezni kívánókra, nőkre és férfiakra, hetero, bi- és homoszexálisokra, egyedülállókra és párkapcsolatban vagy házasságban élőkre is. Ugyúgy kellemetlen dolgokat generálhat egy egyszerű nemi gomba (például: a pár tagjai egymást visszafertőzik vele folyamatosan, szex közben diszkomfort érzés lép fel, a rossz élmény hatására csökkenhet az együttlétek iránti vágy, negatív események lavináját elindítva), mint egy gonorrhea vagy egy HIV. Ezért is lényeges, hogy kellő információval rendelkezzünk a témával kapcsolatban. 

Záró gondolatként hadd jegyezzem meg, hogy az szexualitás az egyik legszebb dolog az ember életében. Attól, hogy léteznek ezt a területet érintő betegségek, fontos, hogy megéljük saját nemi életünket, hiszen ösztöneink kielégítése fontos. Senki ne vonja meg magától az ilyen jellegű örömszerzést nemtől, kortól, szexuális irányultságtól vagy preferenciáktól függetlenül  csak amiatt, mert fél egy esetleges megbetegedéstől. Azonban tegyünk azért is, hogy a szexuális életünk megélése ne járjon negatív következménnyel sem önmagunk, sem partnerünk/partnereink számára! Ennek első és legfontosabb lépése a rendszeres STD-szűrés. Ha konkrét tanácsra van szüksége bárkinek azzal kapcsolatban, hogy hol érdemes ezeket a szűréseket elvégezni (hol kedves és szakszerű a hozzáállás, hol és mit lehet ingyenesen, vagy viszonylag olcsón és gyors eredménnyel), vagy ha bármilyen egyéb kérdésük van a témával kapcsolatban, akkor nyugodtan keressenek!