Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A szexuális elégedettség az elkötelezett és az alkalmi szexben

Szekeres Kristóf képe
Ellenőrzött szakember

A férfiakkal ellenben a nők fogékonyabbak a megfelelőbb szexuális élményekre az elkötelezett, komoly kapcsolatokban - azonban van egy fontos kivétel. Jelenlegi cikkemben a szociális, vagyis atársadalmi vonások és a szexualitás kimenetele közötti összeköttetést vesszük szemügyre különféle szexuális összefüggésekben.

A The Journal of Sex Reserarch-ban közzétett új kutatás szerint a nők jobb szexuális élményeket tapasztalnak egy elkötelezett kapcsolatokban. Azonban ennek a trendnek van egy fontos kivétele: Azok a nők, akik nyitottabbak a rövid távú, alkalmi szexuális kapcsolatokra, általában hasonló szintű orgazmus élményről és szexuális elégedettségről számolnak be, mint az elkötelezett kapcsolatokban lévők.

“Érdekesnek gondoltam a témát, hiszen a nők orgazmusa nagyon összetett és számos tényező befolyásolhatja, beleértve a pszichológiai, élettani és környezeti tényezőket.“ - mondta a tanulmány szerzője, Val Wongsomboon, a Floridai Állami Egyetem doktori jelöltje.

Mitől függ a nők szexuális elégedettsége?

“Az is köztudott, hogy a nők általában ritkábban élnek át orgazmust, mint a férfiak, ezért a szó orgazmus rés (az angol wage gep mintájára). Sok kutató koncentrált az orgazmus résre a nők és a férfiak között, azonban rájöttem, hogy maguk a nők között is van orgazmus rés.”

“Néhány nő az orgazmus egészét, vagy nagy részét, míg mások ritkán, vagy soha nem érzik, és ezt nagymértékben befolyásolja a kontextus. Ezért elkezdtem vizsgálni a nők körében az orgazmus / a szexuális elégedettség réseit, és reméltem, hogy ez segít megérteni a nők szexuális funkcióját és elégedettségét.”

A kutatások során 1084 nőt vizsgáltak meg, akik szexuálisan aktívak voltak az elmúlt 12 hónap során. A résztvevők életkora 18 és 71 év között volt, de a többség 18 és 21 éves volt. 

A korábbi kutatásokkal összhangban Wongsomboon és munkatársai megállapították, hogy összességében a nők hajlamosak a magasabb orgazmusra és szexuális elégedettségre az elkötelezett szexuális kapcsolatokban, mint az alkalmi kapcsolatokban. Még azok a nők is, akik az elmúlt években nemi aktusokat éltek át alkalmi és elkötelezett kapcsolatokban egyaránt, nagyobb valószínűséggel jelentettek magasabb orgazmust az elkötelezettek esetében.

Különböző nők különböző igényekkel

“Míg a szexuális kontextus a nők orgazmikus funkcióját és általában a szexuális elégedettséget érinti, sok nő esetében ez nem igaz. A nők általában magasabb orgazmikus funkcióval és szexuális elégedettséggel bírtak, mikor romantikus kapcsolatban szexeltek, mint alkalmiban” - mondta Wongsomboon a PsyPost-nak.

“Ez azonban nem igaz azokra a nőkre, akik pozitívan állnak, vagy hajlamosak az alkalmi szexuális kapcsolatokra (ezt a hajlamot korlátlan szociális szexuális orientációnak nevezzük). Ezek a szexuálisan kevésbé korlátozott nőknél nem tapasztaltak különbséget az elkötelezett és az alkalmi szex között.”

Más szavakkal: ez az orgazmus rés nem létezett azoknál a nőknél, akik határozottan egyetértenek az olyan kijelentésekkel, mint például “a szerelem nélkül a szex rendben van” és akik arról számoltak be, hogy többet  fantáziálnak arról, hogy szexelnek valakivel, akivel éppen csak találkoztak.

“Minél kevésbé korlátozza magát valaki, annál nagyobb orgazmikus funkciójuk volt az alkalmi szexben (ugyanakkor alacsonyabb a szexuális elégedettség az elkötelezett szexben). A kézenfekvő üzenet az, hogy a különböző nők igényei eltérőek. Ahelyett, hogy elmondanák nekik, hogy melyik fajta szexuális kapcsolat jobb a szexuális életükben, inkább arról van szó, hogy mi működik nekik” - magyarázta Wongsomboon.

Milyen korlátozások létezhetnek?

“Ez egy korrelációs tanulmány. Nem mondhatjuk, hogy mi okozza a jelenségeket, vagy miért történik. Ezen felül a minta nagy része meglehetősen fiatal volt. Ezért a megállapítások nem vonatkoznak az idősebb nőkre.” - mondta Wongsomboon.

A kutatók azt is megállapították, hogy a szexuálisan magukat korlátozó nők elkötelezett kapcsolatokban nagyobb szexuális elégedettséget jelentettek, mint a magukat kevésbé korlátozó nők az elkötelezett kapcsolatokban. De a szexuálisan magukat korlátozó nőknek nem volt magasabb orgazmikus funkciójuk az elkötelezett kapcsolatokban, mint a magukat kevésbé korlátozó nőknek. 

“Nem azt sugalljuk, hogy az elkötelezett szex “jobb”, mint az alkalmi (vagy fordítva) a nők számára. Sokan hajlamosak így értelmezni az eredményeinket. Nem szabad azonban elítélnünk azt a gondolatot, hogy létezik egy olyan típusú kapcsolat, amely minden nő számára a legjobban működik, hogy az alkalmi szex ne lenne a nőknek való vagy bántja a nőket” - tette hozzá Wongsomboon.

“Ismét, minden nő különböző. Bár megállapításaink azt mutatták, hogy a körülmények fontosak a nők orgazmikus funkciója és általában a szexuális elégedettség szempontjából, de a különböző nők esetében eltérő a minőségük. Egyes nők számára az elkötelezett szex kielégítőbbnek, mások bármilyen kontextusban ugyanolyan jónak gondolják, mások pedig az alkalmi szexet jobban kielégítőnek találják.” 

via psypost