Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Szerepeink bűvkörében

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

Az életünk során számos helyzetben, számos szerepben kell helyt állnunk. 
Az iskolában tanulók, majd később egyetemi hallgatók leszünk. A barátaink körében barátként beszélgetünk, otthon a családban, gyerekek, szülők, rokonok vagyunk. 

A szerepeink tehát más-más helyzetekben, de szinte mindig társak körében jelennek meg, így nem csak a saját tulajdonságainkról, hanem a másokhoz való viszonyunkról is árulkodhatnak. 
A szerepekhez emellett gyakran elvárások és hiedelmek is tartoznak, amik amellett, hogy irányt mutatnak, időnként akadályozhatják is ezek megélését. Például "a jó gyerek szófogadó", ez a kijelentés máris kifejez egy elvárást. 
Azt. hogy a szerepeinket hogyan éljük meg, mennyire komfortosak számunkra, sokszor ezek az elvárások határozzák meg. Meg tudunk nekik felelni? Vagy túl nagy ugrás lenne elérni őket? - időnként érdemes feltenni magunknak ezeket a kérdéseket.

A következ gyakorlat segíthet abban, hogy közelebb kerüljünk a szerepeinkhez:
Rajzoljunk egy kört, amely minket szimbolizál. Ebben minden egyes szerep kap egy cikket magának. Kerüljön bele minden hozzánk kapcsolódó szerep, lehetőleg olyan arányban képviselve, ahogyan az az életünkben is van. Miután elkészült az ábra, vessünk rá egy pillantást, átgondolva a következő kérdéseket:

  • Mely szerepek a legdominánsabbak az életünkben?
  • Mi az, amivel elégedettek vagyunk, és mi az, amivel nem?
  • Jut elég időnk, az egyes szerepekre?
  • Van olyan feladat, amitől legszívesebben megválnánk?

Sajnos, ha a szerepeinkre nem jut elég időnk, vagy túlzó elvárásokat támasztanak felénk, az konfliktust okozhat az életünkben. Ezeket a feszültségeket hatékony időgazdálkodással és különböző stresszkezelési technikákkal, de mindenek előtt a probléma tudatosításával orvosolhatjuk.