Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A szenvedés nyomása, a nyomás szenvedése

Holló Melinda képe
Ellenőrzött szakember

Vajon mikor van itt az ideje az igazi változásnak? 
Honnan lehet tudni, hogy az elindított lépések a változtatás felé vajon sikerrel fognak-e végződni? 

Minden sikeres terápiás folyamat 'otthon' kezdődik. 
Azt gondolom, hogy Jóval a bejelentkezés, de még a segítő felkutatásán és kiválasztása előtt is. 

Azon a ponton kezdődik, amikor megszületik a döntés.

A döntés arról, hogy nem hazudok magamnak tovább, valamely nehéz helyzet, fájdalom vagy elviselhetetlennek megélt érzésről.

Ez együtt jár azzal is, hogy ezt a szenvedést vagy fájdalmat védő mechanizmusok elkezdenek átrendeződni, ezáltal válik lehetővé a változás maga. 

Tehát valójában az 'igaz', 'a valódi' csírájának meglátásával, elfogadásával kezdődik a folyamat, amit aztán a felkért segítő, csak tovább támogat. 
A támogatásnak sok formája van és lehet, hívhatjuk konfrontációnak, kérdésnek, visszajelzésnek, tartalmazásnak és visszatükrözésnek, amelyek mind azt szolgálják, hogy a kliens, a segítséget kereső fél közelebb jusson mindahhoz, ami benne zajlik. És ha felismerte, hogy valójában mi is történik, már a megoldást is könnyebb lesz megtalálni. 

Ez a folyamat tehát minden esetben azzal a nehéz érzéssel kezdődik, hogy valami fáj, nyom, kellemetlen. Ha pedig ez a kellemetlenség eléri a maximális szintet, törvényszerű, hogy változás történjen. Ez a nyomás valójában a változás egyik fő motorja. Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy éppen most mennyire szenvedünk.