Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Szentséges ég! Lehet, hogy meleg a gyerekem?

Szigeti Ildikó képe
Ellenőrzött szakember

Írtam egy cikket. Nem szokásom könyvrecenziót készíteni, de nem bírtam nem megírni. Mélyeségesen felháborított, hogy 2016-ban, egy sokak számára mértékadó kiadó (Szent István Társulat) felvállalta, hogy megjelenteti Magyarországon a fejlett nyugati országokban már-már közveszélyesnek titulált, önmagát "keresztény pszichológusnak" definiáló Nicolosi legújabb agyrémét.

"A homoszexualitás megelőzhető" címmel jelent meg ez a rettenet. Na és?! Manapság mindenki könyvet ír. Miért ne ereszthetné ki magából a fáradt gőzt ez az ember? - kérdezhetnénk álnaívan. De nem tesszük, mert ez az ember nem csupán így adott hangot véleményének, ennél jóval többet tett: hittérítésre vetemedett. Azt a hamis illúziót kelti a könyvével, hogy ha az egyszeri, aggódó szülő attól tart, a gyereke "melegszik", bizonyos módszerekkel képes lesz megakadályozni ezt a manapság nagyon nem kívánatos állapotot.

A könyv kockázatait tovább fokozza, hogy azokat a keresztény hívő szülőket veszi célba, akik az átlagnál amúgy is hajlamosabbak halálra rémülni, ha a netán a kisfiúk a foci helyett a rajzolást választja délutáni programként. A könyv - és ez itt nem (!) a reklám helye - a Szent István Társulat boltjaiban kapható (egyelőre).

Én két dologtól félek. Egyrészt aggódom, hogy a pszichológusok körében lesznek olyanok, akik hallgatnak a "mesterre" és akkor is segítő kezet nyújtanak a szülőknek, ha a kezelendő gyerek belehal a terápiába (szó szerint is akár), másrészt attól tartok, hogy a gyanútlan szülők szent írásként tekintenek Nicolosi könyvére.