Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Személyiség és párválasztás

Szekeres Kristóf képe
Ellenőrzött szakember

A párválasztásunkat tekintve valóban létezik a „típusunk”. És a legjobb szándékunk ellenére is visszatérünk ehhez, amikor a párunk megválasztásáról van szó. Még akkor is, ha éppen egy rossz párkapcsolatból jövünk ki. Cikkemből kiderülnek a részletek.

Önnek van „esete”?     

Ha valaha is jöttünk ki egy rossz párkapcsolatból és úgy döntöttünk, hogy ezúttal más „típusú” párt választunk, akkor nem vagyunk egyedül.

Ezzel szemben egy, a Torontói Egyetemen végzett, szociálpszichológiai kutatás azt mutatja, hogy ezt könnyebb mondani, mint megcsinálni. A Proceedings of the National Academy of Science-ben publikált tanulmány szerint hajlamosak vagyunk újra és újra ugyanahhoz a „típushoz” vonzódni.

„Elég gyakori eset, hogy amikor egy romantikus kapcsolat véget ér, akkor a szakítás után hajlamosak vagyunk az exünk személyének és személyiségének tulajdonítani az okokat és elhatározzuk, hogy ezúttal egy másmilyen „típusú” férfival/nővel fogunk kapcsolatra lépni. Ezzel szemben a kutatásunk azt mutatja, hogy hajlamosak vagyunk a következőkben is ugyanazzal a típussal randevúzni.” – állítja Yoobin Park a Torontói Egyetem kutatója.

A kutatás

Park és szerzőtársa Geoff MacDonald, ugyancsak a Torontói Egyetem kutatója, különböző életkorhoz tartozó párokon és családokon végzett több éves megfigyelés adatait összehasonlítva, a kutatásukat összesen 332 résztvevővel folytatva, a jelenlegi és a volt párkapcsolatok személyiségét elemezték.

Arra jutottak, hogy a kutatásban résztvevők volt és jelenlegi párkapcsolataik személyiségében hasonlóságok mutatkoztak.

„A hatás több annál, hogy olyasvalakikkel randevúzunk, akik hozzánk hasonlóak.” – állítja az egyik kutató.

A kutatásban résztvevők, a volt kapcsolataik közül többen, illetve a jelenlegi párkapcsolatuk személyiségét az egyik legszélesebb körben alkalmazott személyiségteszttel, a Big5-val mérték fel. Ez a személyiségteszt öt személyiségvonást különböztet meg: Barátságosság, Lelkiismeretesség, Extraverzió, Érzelmi stabilitás, és Nyitottság a tapasztalatokra.

Ezeket a személyiségfaktorokat pl. az alábbi kérdésekkel mérték fel: „Általában szerény tartózkodó vagyok.”, vagy „Nagyon sok minden érdekel a világban.”, illetve „Terveket készítek és azokat keresztülviszem.” A válaszadóknak minden állításnál egy ötfokú pontrendszerben kellett értékelniük, hogy mennyire értenek egyet az állítással.

Ez eredmények azt mutatják, hogy a volt és a jelenlegi partnerek nagyfokú hasonlóságot mutatnak személyiségjegyeikben.

„A hasonlóság mértéke olyan szintű egyik partnerkapcsolatról a másikra, hogy bizonyosan kijelenthetjük: létezik olyan, hogy „van egy típusunk.” – állítja MacDonald. A kutatás eredményeként az is kiderült, hogy a volt és a jelenlegi kapcsolataink jobban hasonlítanak személyiségükben egymásra, mint a mi egyéniségünkre.

A kutatás abban szigorú volt, hogy nem a résztvevők beszámolóira alapozott, hanem valós időben mérte meg a résztvevők jelenlegi és volt kapcsolatainak a személyiségét.

De akkor mit is jelent ez az egész?

A kutatás segít abban, hogy jobbá tegyük a párkapcsolatainkat.

Minden kapcsolatban megtanulunk valamilyen stratégiát (ez nem jelent mindig tudatosságot) arra, hogy együttműködjünk a partnerünk személyiségével. Ha az új partnerünk személyisége hasonló az ex-partnerünk személyiségével, akkor a korábbi kapcsolatainkból vett stratégia vélhetően jól fog működni az új kapcsolatunkban is.

Ezzel szemben ezek a párkapcsolati stratégiák ugyanúgy lehetnek negatívak is. Egy új kutatás feladata lehet az, hogy mikor és hogyan lesz egy párkapcsolati stratégia negatív, illetve mikor lesz pozitív. Melyik az a pont, ahol nyerünk a tapasztalatból és melyik az a pont, ahol már a tapasztalatunk negatív irányba befolyásolja a következő párkapcsolatunkat.

Vagyis, ha minden kapcsolatunkban ugyanazt a mintát látjuk, akkor gondolhatunk arra is, hogy ugyanahhoz a személyiségtípushoz vonzódunk és ezek a hasonló személyiségjegyek részben okai lehetnek annak, hogy a párkapcsolati problémáink gyakran gyanúsan hasonlóak.

via sciencedaily.com