Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Stresszkezelés szülőknek

Medveczné Atinay Dorottya képe
Ellenőrzött szakember

Manapság számos módszer kínál hatékony megoldást arra, hogyan csökkentsük a stresszt a mindennapokban. Ezek közül a legtöbb bizonyára valóban nagyon hatásos is. Válogathatunk a relaxációs, meditációs technikák közül, elsajátíthatunk légzéstechnikákat, elmehetünk egy kiadós sétára, vagy forró fürdőt vehetünk, kávézhatunk egy baráttal.....de mi a helyzet akkor, ha egyedül vagyunk otthon egy kisbabával, totyogóval, kisgyermekkel, kamasszal, vagy esetleg egyszerre mindegyikkel? Ebben az esetben nem lesz időnk elvonulni, programot szervezni, sőt valljuk be, legtöbbször semmi másra, csak a gyerekekre és az elvégzendő feladatokra. Pedig stresszhelyzetek ilyenkor is adódhatnak jócskán. Mit tehetünk ekkor?

Ami hatásos egyébként, a rendszeres relaxálás, meditálás, az kisgyermekes szülőként legfeljebb csak a gyermek alvásidejében jöhet szóba. Ilyenkor viszont célszerű alkalmazni! Még abban az esetben is, ha alvással fog végződni. Fontos észben tartani, hogy már egy két perces gyakorlás is számít, ne legyenek túlzott elvárásaink magunkkal szemben, mindig a helyzetnek megfelelően alakítsuk a gyakorlást. Más lesz a relaxáció mélysége egy zavartalan szituációban, és más olyankor, amikor fél füllel figyelem, mikor ébred meg a csemete. Ezt el kell fogadni, és fontos próbálkozni. Ha nem várok ilyenkor túl sokat, nem fogom azt gondolni, hogy "bele se kezdek, nincs értelme" vagy "ez nem ér semmit". Már csak azért sem, mert alapszabály, hogy nem értékeljük a relaxációs gyakorlásainkat, és higgyünk benne, hogy a rövid gyakorlások is összeadódnak és hatnak!

Sok esetben csak arra van időnk, hogy az arcizmainkat ellazítsuk, de köszönhetően a faciális feedback-nek,már pusztán ez is kihat a hangulatunkra, ha lazák az arcizmaink, nincs a szemöldökünk összehúzva, homlokunk összeráncolva, a szánk megfeszítve, akkor az idegrendszerünk is lazább lesz, ettől jobban érezzük magunkat.

A tudatos lazítást érdemes nagyon begyakorolni külön, hogy amikor akad egy szusszanásnyi időnk, akár a homokozó szélén ülve, akkor is tudjuk alkalmazni. Vázizmainkat gyorsan ellazítani a kilégzéssel összekötve, amennyire csak lehet, és ezt ismételni amíg lehet, és nem kell felpattanni valamiért.

A légzést is bármikor segítségül hívhatjuk, még akár séta közben is. A lassú elnyújtott kilégzés segít, amikor feszültek vagyunk. Számoljuk meg, hány számolásra szívjuk be a levegőt, és a kilégzés tartson kétszer annyi ideig. Ismételjük addig, amíg jobban nem leszünk. Ettől a gyakorlattól hamar rendeződik agyunkban az oxigén-széndioxid arány és újra elérhetjük vele az ideális állapotot, amit a stresszes, feszült helyzet óhatatlanul felborít azáltal, hogy átmenetileg túl sok oxigént viszünk be.

Abban az esetben, amikor nagyon feszültek vagyunk, tűzoltó megoldásként érdemes visszatartott lélegzettel minden izmunkat megfeszíteni, majd a kilégzéssel lazítani. Ezt is tetszőlegesen lehet ismételni, és elegendő hozzá néhány pillanat.

Érdemes végiggondolni, mik azok a tevékenységek, amiket el tudok végezni a gyerek mellett, és mik azok, melyeket nem. Ha például nem tudok egy cikket végig olvasni, mert folyton megakaszt majd valamelyik, akkor jobb el sem kezdeni, hiszen attól, hogy folyamatosan akadályoznak valamiben, borítékolható, hogy frusztrált leszek. Éppen ezért olyan jó érzés sétálni vagy vezetni, mert ott a haladást élem meg. Amikor bevágnak elénk, vagy nem tudunk haladni a kocsiktól, akkor pedig szét vet a düh minket, ki akarunk törni. Pontosan, mert olyankor akadályozva vagyunk. Így van ez a hétköznapi tevékenységekkel is. Lehet, hogy utólag már viccesnek tűnik, hogy miért volt nekem olyan fontos elolvasnom ezt vagy azt, válaszolnom valakinek stb, de valójában nem is az volt a lényeges, hanem, hogy nem tudtam végig csinálni, csak 70 részletben. Ezért jó megszűrni, és alvásidőre hagyni azokat a tevékenységeket, amleyek időt igényelnek, főként, ha még koncentrálni is kell.

Folytatás következik