Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Sötét triád és empátia?

Szekeres Kristóf képe
Ellenőrzött szakember

A sötét triádba tartozó emberek képesek az empátiára, csak nem szívesen "teszik".

Egy kutatás szerint azok a személyek, akikre jellemző a pszichopátia, a nárcizmus vagy a machiavellizmus - a személyiségjegyek szempontjából a “sötét triád” néven ismertek - nem mutatnak empátiát, együttérző viselkedést. Az ilyen típusú egyének nem szívesen használják ezt a képességet, noha rendelkeznek vele.

Kikre gondolunk, ha azt mondjuk: pszichopaták?

“Úgy tűnik, hogy nagyon sok félreértés van a köztünk lévő “normál pszichopatákkal” kapcsolatban - jegyezte meg a tanulmány szerzője, Petri Kajonius, a svédországi University West egyetemi docense.

“Időnként a pszichopatákat úgy érzékeljük, mint érzéketlen személyeket, akik nem képesek együttérezni másokkal, míg máskor teljes mértékben működőképesek, csak nem érdekli őket. Meg akartuk tudni, hogy mit mondanak egy HR-közösség mintájában szereplő adatok, amelyek összhangban állnak a személyi állománnyal.”

Képesek, vagy nem az együttérzésre?

A tanulmány 278 résztvevővel megállapította, hogy a sötét triádhoz kapcsolódó személyiségjegyek negatívan kapcsolódnak az empátia iránti hajlandósághoz, de nem voltak összefüggésben az empatikus képességgel.

Azok az emberek, akik a sötét triád jellemzői alapján magas pontszámot szereztek, inkább egyetértenek az olyan állításokkal, mint például: “Néha nem érzek sajnálatot az olyan emberekkel kapcsolatosan, akiknek problémájuk van” és “Más emberek szerencsétlenségei általában nem zavarnak engem”. 

A sötét triád tulajdonságai azonban nem voltak összefüggésben a Többszempontú Empátia Teszt pontszámaival, amelyben a résztvevőknek képeket mutattak az emberekről, akik különböző érzelmeket fejeztek ki és arra kérték őket, hogy azonosítsák, mely érzést éli a képen szereplő személy.

“Az eredmények azt mutatják, hogy a sötét vonásokkal rendelkező HR - embereknek túlnyomórészt nem hiányzik az empátiájuk, de nem mutatnak hajlandóságot e képesség használatára - mondta Kajonius a PsyPost-nak.

“Más szavakkal a pszichopaták, a machiavellisták és a nárcisztikus személyek a lakosság körében, közösségben nem törődnek mások érzéseivel, de mégis képesek az együttérzésre.”

“Ez tisztázhatja a sötét triád természetét, amely egyre inkább használt pszichológiai mérőszám, különösen a munkapszichológiában.”

Mi segítheti az empatikus vonásokat?

A kutatók azt is megállapították, hogy a kognitív képesség pozitívan kapcsolódik az empatikus képességhez.

Milyen típusú embereknél lehetetlen az empátia?

De a tanulmány - mint minden kutatás - tartalmaz bizonyos korlátozásokat.

“Ezek az eredmények nem tájékoztatnak minket a klinikai mintákról (pszichopátiával vagy nárcisztikus személyiségzavarral diagnosztizált személyekről). Ezeknek az embereknek valószínűleg teljes egészében hiányzik az empátia képessége, és nem csak a hajlandóság hiányáról van szó. Ezenkívül a tanulmány egy meglehetősen kicsi mintán alapul, és a tulajdonság skálák önállóan kitöltött kérdőíves tételeken alapulnak, amelyek kétségtelenül tartalmaznak bizonyos társadalmilag kívánatos hibákat - magyarázta Kajonius.