Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Siker a mindennapokban – a siker lélektana

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Számos önsegítéssel, önfejlesztéssel foglakozó könyvben olvashatjuk vagy különböző előadásokon halljuk, hogy legyél sikeres, valósítsd meg önmagadat. De a jól hangzó és a trendi mondatokon túl mit is jelent ez a mindennapok szintjén?

Legegyszerűbben a sikert úgy definiálhatjuk, mint egy olyan életstílust, életvitelt, amelyet az egyén élni, megvalósítani szeretne. Ebből látszik, hogy a sikert egyéni szinten kell értelmezni, mindig magunknak kell megtalálunk, hogy mitől érezzük magunkat sikeresnek. Pontosan emiatt hibás az a kép, amit a közösségi média közvetít, hogy sikeresség azon múlik, hogy a számlánkon mennyi forintunk, vagy éppen eurónk van elhelyezve. Szintén gyakran találkozom azzal téves következtetéssel, hogy a sikereséget azzal azonosítják, hogy a személy milyen magas beosztásban dolgozik (pl. egyetemi tanszékvezető Professzor, vagy egy multi CFO-ja). Sokkal inkább arra kell koncentrálni, hogy ezek mögött a címek mögött meg van-e a tényleges belső egyensúly, az egyén valóban azt az életvitelt folytatja-e, amit szeretne.

Fontos, hogy a sikeresség érzetét a mindennapokban is éljük át, merjünk és legyünk képesek arra, hogy tűzzünk ki magunknak célokat, amelyeket megvalósítunk. Ezt azért tartom fontosnak, mert a társadalmi elvárások szintjén rengeteg területen kellene megfelelünk, hiszen társadalmi szinten az a sikeres, aki az élet minden területén, minden időpontban 100%-osan helyt tud állni, ez nyilván lehetetlen. Ennek a következménye, hogy a rengeteg elvárástól összeroppanunk, és már a mindennapok során se tüzünk ki magunk elé célokat, így azokat meg se valósítjuk, tehát nem tudjuk megtapasztalni a sikereséget.

Az önsegítő szakirodalomban gyakran olvashatjuk, hogy egy dolgot kell megtalálnunk és onnantól kezdve sikeresek és boldogok leszünk, ami természetesen nem igaz. Az emberi lét ennél jóval összetettebb és bonyolultabb. Sok frázist ismerünk, amelyek egyszerű megoldást kínálnak (higgy magadban és világ is hinni fog benned), mint a sikeresség kulcsa, de sajnos ez nem így működik. Sok-sok milliárd ember hisz önmagában és magát sikertelennek gondolja. A másik probléma ezekkel a frázisokkal, hogy elhitetik velünk, hogy megspórolhatjuk a mély munkát, nem kell foglalkoznunk például azzal, hogy milyen mintát látunk a szüleinktől, azokat mi hogyan visszük tovább.

Amikor sikereségről beszélgetünk a klienseimmel gyakran említik, hogy ők mik akarnak lenni. Itt, mindig meg is állítom őket, és átbeszéljük, tudja, hogy az lesz, vagy csak akarja. Elsőre nem tűnik fel, de a kettő között hatalmas a különbség. Hogyha görcsösen akarunk valamit, abból legritkábban lesz sikerélmény, illetve ha el is érjük a célt, akkor se lesz tartós a sikeresség érzete. Igazán akkor élhetjük át a sikeresség érzetét, ha tudjuk, hogy az adott célt el tudjuk érni, nem ragaszkodunk hozzá görcsösen, de az ehhez szükséges időt és energiát belerakjuk, miközben olyan életmódot folytatunk, amelyet valóban mit szeretnénk élni.

Hollósy-Vadász Gábor