Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Rossz választások

Szántó Regina képe
Ellenőrzött szakember

Munkám során meglehetősen gyakran fel szokott merülni, hogy miért hoz valaki rossz döntéseket. Párkapcsolati téren sokszor megfigyelhetjük, hogy nagyon hasonló típusú embereket választunk, hogy nem vagyunk elég tudatosak amikor igent mondunk a kapcsolatra. Miért van ez így? Sokszor még valahol tudjuk, látjuk, hogy nem az igazi, hogy nem úgy érzünk, ahogyan „kellene”, mégis újra meg újra választjuk a rosszabb, de mégis ismerős megoldást. Pedig ma már az internetes társkeresés jóvoltából sokkal több lehetőség adódik, mint régebben, kisebb a nyomás, hogy lehorgonyozzunk egy kevés jóval kecsegtető kapcsolatban.
Mégis, mi az oka akkor, hogy újra és újra rosszul döntünk? Természetesen nagyrészt a gyermekkori tapasztalatok határozzák meg ezt is. Általában szüleink adják a mintát vagy az ellenpéldát a legtöbb dologban. Többnyire vagy lemásoljuk azt, amiben felnőttünk vagy, ha sokat szenvedtünk, megpróbáljuk a szöges ellentétét megvalósítani annak, amit tapasztaltunk. Egyik sem a jó megoldás. Az első, amikor a szülői mintát másoljuk, automatikusan lemásoljuk a jó oldallal együtt a rosszat is. A második esetben pedig szintén gondolkodás nélkül dobjuk a kukába a korábbi tapasztalatokat. Hozzáteszem, többnyire inkább az ismerős utat fogjuk bejárni, még akkor is, ha az nem megfelelő. Ha apánk indulatos volt, ha sokat ivott vagy ritkán volt otthon, nőként mi is hasonló típusú férfi mellett fogunk kikötni, egyszerűen azért, mert az az ismerős, mert abban nőttünk fel.
Mégis mit tehetünk akkor azért, hogy ne a rossz tapasztalatokat szaporítsuk, hanem pozitív irányba fejlődjünk?
A legfontosabb, hogy megértsük önmagunkat, hogy legyünk tudatosak abban, hogy mit teszünk, hogy milyen mintát másolunk. A következő lépés pedig az, hogy tudatosan, szánt szándékkal tegyük ezt legközelebb máshogy. Például, ha eddig a ma sokat emlegetett nárcisztikus férfit választottuk partnerül vagy borderline nőt, akkor tudjunk meg mindent arról, hogyan ismerhetjük fel, ha valaki ilyen, próbáljuk meg megérteni, hogy hogyan tud ránk hatást gyakorolni, hogy miért vonz bennünket és tudatosan álljunk ellent. Válasszunk máshogy.
Persze a legkönnyebb ezt megtenni, ha szakember is segít nekünk abban, hogy megértsük önmagunkat, hogy feldolgozzuk a szülők által átörökített, esetleg generációkon átívelő mintákat. De hatalmas öröm megérteni önmagunkat és ennek eredményeképpen önerőből másképp működni, mint korábban.