Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Relaxáció otthonra

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Most a bezártság idején különösen fontos, hogy megőrizzük lelki és testi egészségünket, mivel korlátozottan tudjuk elhagyni az otthonunkat, illetve a sportolási lehetőségek is szűkösek. Fontos, hogy a negatív hírek olvasása mellett hagyunk magunknak én-időt. Erre az egyik legjobb módszer a Jacobson féle progresszív izom relaxáció.  

Edmund Jacobson PhD (1888 – 1983) amerikai pszichiáter alkotta meg a progresszív izom relaxációt, mely kiválóan alkalmas a pszichológiai szorongás csökkentésére, megszüntetésére, az akut és a krónikus stressz oldására. Ezek mellett még alkalmas pszichoszomatikus betegségek kezelésére, megelőzésére pl. magasvérnyomás, túlzott izomfeszülésből eredő hátfájás. Egyéb pszichés zavarok kezelésére is alkalmas pl. pánikbetegség. Magát az eljárást először 1908-ban mutatta be Jacobson a Harvardi Egyetemen (itt szerezte meg a PhD fokozatát is). A technikáról írott talán egyik leghíresebb könyve az 1929-ben publikált Progresszív relaxáció.

A Progresszív relaxáció során az izmainkat kell megfeszíteni, majd elengedni, a kezelő utasításai szerint. Ennek során mindig a kezelő határozza meg, hogy éppen melyik izomcsoportot kell megfeszíteni, illetve ellazítani. Általában a végtagokkal kell kezdeni, majd innen felfelé haladunk a fejtető irányába. Ahhoz, hogy a teljes test minden izomzatát megfelelően átmozgassuk 20 perc szükséges, de léteznek ennél jóval rövidebb technikák is. Az ellazulás az izomok mellett az idegrendszerre is pozitív hatással bír, ami pozitív hatással bír a vérnyomásra, a légzésre és az anyagcserére. További pozitív hatása, hogy csökkenti a félelem érzetet, segít a lelki egyensúly helyreállításában, növeli a biztonság és bizalom érzetet. Ennek következtében a relaxált személy érzékelése kevésbé lesz beszűkült, saját helyzetét a tágabb kontextusban el tudja helyezni, illetve optimistábbá, magabiztosabbá válik, a gondolkodása kreatívabb és rugalmasabb lesz. Idegrendszeri szinten a folyamat mögött az áll, hogy a paraszimpatikus idegrendszeri hatások kerülnek előtérbe, azaz a szervezet felkészül a pihenési állapotra, ezzel összhangban csökken a stresszhormon pl. adrenalin szint.

Ez a technika viszonylag gyorsan megtanulható és már az első alkalom után érezni a pozitív hatásait. Az elsajátítás során érdemes pszichológus segítségét kérni, de egyedül is el lehet sajátítani a technikát. A pszichológus abban tud segíteni, hogy ügyel az időbeosztására, illetve, hogy nem visszük-e túlzásba az izomzat megfeszítését.

Hollósy-Vadász Gábor