Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Pszichoszomatikai egyszeregy - a szorongás befejező rész

Dr. Gerber Erika képe
Ellenőrzött szakember

Hogyan lesz a szorongásból testi tünet?                                                                                                                    

Mindannyian megélünk - már egész pici korunkban - olyan ránk irányuló érzéseket, melyek számunkra félelmetesek. Megéljük őket, de nem értjük! És innen indul a baj. Ugyanis az értelmetlennek hitt fenyegetettséget és szenvedést a legnehezebb elviselni. nem is tudjuk. A szorongás elviselhetetlen feszültségét, a lélek úgy redukálja, hogy a szorongást egy racionális tárgyhoz kapcsolja. Így keletkezik szorongásból félelem – végső szerveződésében pszichoszomatikus betegség, fóbia, stb. Példa: egy ideje van bennem egy feszültség, amelynek az okát nem ismerem. Fenyegetettnek érezem magam, félek attól, hogy valami rossz történik. Régóta nem tudok aludni, koncentrálni, folyton fáradt vagyok. Majd egyszer csak fél füllel meghallok egy mondatok: a kolléganőm férje meghalt. Hirtelen. Fiatalon elvitte az infarktus.  Kezdem észrevenni, hogy félek. A szívemet féltem. Mi történt a pszichémben? A szorongásom tárgyat talált magának, vagyis félelemmé alakult. Ezt könnyebb elviselnem, mint a tárgy nélkül maradt szorongást, mert ennek már van neve, meg tudom szólítani. Ettől kezdve minden figyelmemmel a testi tüneteimre koncentrálok, kiemelt kontrollal a szívtáji területre. 

Láthatjuk, hogy a pszichoszomatikus tünetek, akárcsak a fóbiák, egy tudattalan tartalmak miatti szorongással teli lelki állapot feszültségeire szerveződnek. Az ok valahol a múltban - a félelem és tünet a jelenben.

A gyógyításról

Alapvető kérdések melyeket a szorongásos betegségek gyógyításában át kell gondolnunk. Lehet-e racionálisan gyógyítani az irracionálisan keletkező félelemeket? Hová vezetnek, vagy meddig visznek el a gyógyulásban, a különböző gyógyulási technikák, idegen kultúrákból másolt módszerek?

  1. Mit tehetünk önmagunkért?     Az első és legfontosabb lépés - minden más irányú próbálkozás, várakozás helyett - az időben történő szakmai segítségkérés!

      2. Terápiában – mi hozhat tartós gyógyulást?

  • Először is meg kell keresnünk az irracionális félelemnek a szorongásig visszavezethető okát. Ha ezt fel lehet tárni, akkor meg lehet szüntetni a pszichoszomatikus tünetet a mögöttes szorongással együtt. Hogyan?
  • Közel kell mennünk a félelemhez és meg kell élni azt, amitől félünk. A félelem egy kreált jövőkép. Nem a dolgok gyötörnek meg, hanem a dolgokról alkotott képzeteink!
  • A betegség egy tudattalan belegyezés, egyfajta elszegődés a betegség kínálta sorsba. Tehát: meg kell találni a betegség funkcióját, keresni kell az értelmét! A funkcióját vesztett betegség (mivel cél nélkül marad) elmúlik.

A pszichoszomatikus gyógyítás éberséget és kiegyensúlyozott látásmódot követel a gyógyítótól, akinek egyszerre kell látnia a betegség összes dimenzióját: ismernie kell a tüneti kép lehetséges orvosi okait, ismernie kell a páciens pszichésen „gyenge pontjait”, szociális környezetét stb. A pszichoszomatikus szemléletben dolgozó gyógyító nem követheti el azt a hibát, hogy miközben csupán a pszichés tényezőkre fókuszál, felismeretlenül hagy egy műtéti úton, vagy gyógyszeres terápiával kezelendő betegséget, de az sem teheti meg, hogy a pszichés megnyilvánulásokat alul értékeli.

A pszichoszomatikus gyógyítás valahol a pszichológia és az orvostudomány között keresi helyét.  Bárhonnan is indulunk el a segítség keresésben, ahhoz a szakemberhez (orvos, terapeuta) forduljunk, akiben legjobban bízunk, akihez a legőszintébben beszélhetünk.