Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Pszichoszomatikai egyszeregy

Dr. Gerber Erika képe
Ellenőrzött szakember

A szorongás egy pszicho-biológiai jelenség. Tartós és túlzott mértékű megnyilvánulásai egyszerre okoznak testi és lelki tüneteket, betegségeket. Ma már egyre több olyan lélektani alapokon szerveződő testi betegséget ismerünk, amelyben bizonyított összefüggés található a sejtekben észlelt kóros elváltozások és az ezeknek megfeleltethető pszichés okok között. Példa: korai életkorban az anyai gondoskodás hiánya miatt átélt tartós szorongás a hippokampus strukturális károsodásához vezet, amely más egyéb tünet mellett, a felnőtt korban megnyilvánuló téri tájékozódás zavarát idézi elő.

Pszichoszomatikáról nem tudunk úgy beszélni, hogy háttérgondolatainkban ne legyen jelen a szorongás furcsa, meghatározhatatlan érzése.

Mi is az a szorongás?

A szorongás egy tárgy nélküli veszélyeztetettségi érzés. Az igazi ok rejtve marad, csak az érzelmi feszültség jelenik meg. Az ok nem tudatos, ezért nem nevezhető meg. „Mi a baj?” – „Nem tudom, csak olyan rossz”

A szorongás megnyilvánulásai formái

Érzés szintjén: a kellemetlen érzéstől (valami nem OK) a fenyegetettség érzéséig - széles a skála. Terápiában megfogalmazott panaszok: „olyan belső nyugtalanság van rajtam, mindenbe belekapok, aztán ott hagyom. Ingerült, türelmetlen lettem. Éjszaka gyakran felébredek, nem tudok visszaaludni…”

Vegatatív tünetek szintjén: zsibbadás, gombóc érzés a torokban, émelygés, gyakori viselési inger Terápiában megfogalmazott panaszok: elsődlegesen a fizikai tünet

Viselkedés szintjén: „bocsánat, hogy élek”-típusú jelenlét, vagy épp a szorongás túlkompenzálása miatti pimaszság, arrogancia. Terápiában megfogalmazott panaszok: elsődlegesen kapcsolati szintű konfliktusok (hiányzó vagy megromlott párkapcsolat, elszigetelődés; - elmagányosodás érzés)

Hétköznapi (nem ajánlott) tanácsok: „Nyugodj meg! Ne gondolj mindig erre! Keress magadnak valami értelmes elfoglaltságot!” Mivel a szorongás oka nem ismert, a racionális ráhatás eszközei inkább feszültség fokozó hatásúak!

Hogyan lesz a szorongásból testi tünet?                                                                                                                    

Mindannyian megélünk - már egész pici korunkban - olyan ránk irányuló érzéseket, melyek számunkra félelmetesek. Megéljük őket, de nem értjük! És innen indul a baj. Ugyanis az értelmetlennek hitt fenyegetettséget és szenvedést a legnehezebb elviselni. nem is tudjuk. A szorongás elviselhetetlen feszültségét, a lélek úgy redukálja, hogy a szorongást egy racionális tárgyhoz kapcsolja. Így keletkezik szorongásból félelem – végső szerveződésében pszichoszomatikus betegség, fóbia, stb. Példa: egy ideje van bennem egy feszültség, amelynek az okát nem ismerem. Fenyegetettnek érezem magam, félek attól, hogy valami rossz történik. Régóta nem tudok aludni, koncentrálni, folyton fáradt vagyok. Majd egyszer csak fél füllel meghallok egy mondatok: a kolléganőm férje meghalt. Hirtelen. Fiatalon elvitte az infarktus.  Kezdem észrevenni, hogy félek. A szívemet féltem. Mi történt a pszichémben? A szorongásom tárgyat talált magának, vagyis félelemmé alakult. Ezt könnyebb elviselnem, mint a tárgy nélkül maradt szorongást, mert ennek már van neve, meg tudom szólítani. Ettől kezdve minden figyelmemmel a testi tüneteimre koncentrálok, kiemelt kontrollal a szívtáji területre.