Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Pszichológushoz vagy coach-hoz forduljak?

Votisky Petra képe
Ellenőrzött szakember

Manapság, amikor valamilyen lelki, életvezetési problémával szembesül valaki, akkor gyakran felmerül a kérdés: „Hova forduljak segítségért?”

A segítő szakmák sokfélesége, a bőség zavara, nem könnyíti meg a segítségre vágyó dolgát. Én magam is azt látom az ügyfeleimen, hogy már többféle módszeren túl vannak, mire velem találkoznak. Az is gyakori, hogy hozzám is úgy jönnek, hogy „Nem is tudom, hogy coachingra vagy pszichológiai tanácsadásra van szükségem.”  Mivel én mindkét területtel foglalkozom, ezért könnyű a dolgunk, hiszen az első találkozás után elég döntést hoznunk, hogy inkább a cooaching vagy inkább a pszichológiai tanácsadás irányába induljunk.

De miben is különbözik egymástól ez a két irány?

Mielőtt belevágnék a két terület bemutatásába, egy rendkívül fontos tényezőről kell beszélnem: a pszichológius/coach és az ügyfél kapcsolatáról vagy összeilléséről. Hubble és munkatársai 2001-es vizsgálatukban megmutatták, hogy a terápia sikere szempontjából a terapeuta és ügyfél közötti kapcsolat lényegesen fontosabb, mint maga a technika. Éppen ezért nem elég, ha csak a coachingot vagy pszichológiai tanácsadást választja valaki ki, fontos a coach vagy pszichológus személye is. Mindkét műfaj a kapcsolaton keresztül segíti elő a változást. Éppen ezért soha nem „ciki” szakembert váltani.

Mivel foglalkozik a coaching és mivel a pszichológiai tanácsadás?

A coaching egy konkrét, körülhatárolható problémára, feladatra keresi a megoldást. Mindig cél-, megoldás- és jövőorientált. A „miért?” kérdés helyett a „hogyan?”-ra fókuszál. A coachingban az ügyfél saját maga szakértőjeként van jelen. A coach abban segít, hogy a kliens meg tudja találni és ki tudja bontakoztatni a benne rejlő lehetőségeket.

Milyen témával érdemes coach-hoz fordulni például?

 • Megakadtam a karrieremben és szeretnék továbblépni.
 • Szeretném jobban beosztani az időmet.
 • Szeretnék magabiztosabb lenni társaságban.
 • Szeretném a stresszt csökkenteni az életemben.
 • Szeretném a munkámat és a magánéletemet egyensúlyban tartani.

A pszichológiai tanácsadás során a múlttal is foglalkozunk, a „miért?” kérdésre is keressük a választ. A pszichológus szakemberként, szakértőként segíti az ügyfelét a belső, pszichés munkája során, biztonságos, védett, megtartó teret biztosítva számára.

Milyen témával érdemes pszichológushoz fordulni például?

 • Állandóan szorongok.
 • Mindig lehangolt vagyok.
 • Gyakran fáj a fejem, de nem találtak az orvosok semmilyen testi okot.
 • Pánikrohamaim vannak.
 • Elvesztettem az édesanyámat és most teljesen magam alatt vagyok.
 • Már többféle meddőségi kezelésen is részt vettem és még mindig nem sikerült a babavállalás.

Az életvezetési problémákkal a coaching és pszichológiai tanácsadás is tud foglalkozni, ugyanakkor nagyon keskeny a határmezsgye a két terület között. Egy life (életvezetési) coachingnak induló problémával előfordulhat, hogy csak a pszichológia eszköztárával tudunk dolgozni. Éppen ezért, ha életvezetési problémával keresne fel szakembert, akkor érdemes olyat keresni, aki pszichológusi háttérrel is rendelkezik.