Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Pszichológiai tanácsadás vagy "tanács nem adás"?

Schrammel Ivett képe
Ellenőrzött szakember

A pszichológiai tanácsadást valójában helyesebb lenne „pszichológiai tanács nem adásnak" nevezni.. én ezért hívom inkább konzultációnak. Valódi értéke ugyanis annak van, amiért az ember maga dolgozott meg. Legyen az bármilyen kézzelfogható dolog, anyagi érték vagy megfoghatatlan érték: gondolat, felismerés. A saját felismerések visznek előre az úton, nem pedig a készen kapott receptek.. még akkor sem, ha beválnak.. A Lélek valóban mindig tudja, mit kell tennie, hogy az ember meggyógyítsa magát. Ez a pszichológia nyelvén azt jelenti, hogy tudattalanunk sokkal bölcsebb, mint mi magunk..

A nehézséget, a kihívást csak az jelenti, hogyan csendesítsük el az elmét, hogy ne a tudat, ne az ego szavát, tanácsait halljuk meg, melyet aggodalmaink, félelmeink, önző ambícióink, vágyaink szülnek, hanem eljussunk személyiségünk magjáig, saját belső bölcsességünkig, és valóban a Lélek hangját halljuk meg. Az elme elcsendesítése megtörténhet sokféle módszer segítségével: meditációval, imával, vezetett meditációval, hipnózissal, úgynevezett hétköznapi transz állapotok létrehozásával. Én igyekszem nem tanácsot adni - bár sokan "provokálnak", hiszen az nyilván a könnyebb út lenne - hanem a konzultációk során ehhez a belső hanghoz, belső bölcsességhez elvezetni a másikat.

Tanács helyett inkább információt adok át, ami segíti a tájékozódást, hogy utána megfelelő döntés szülessen, amit megfelelő cselekvés követ, hogy mindenki a számára helyes irányba tudjon elindulni. Nem akarom senki helyett megtalálni a válaszokat, a megoldást - hiszen ezek az én válaszaim lennének - csak kísérem és segítem a másikat az úton, hogy a saját válaszait, saját megoldását találja meg élete kihívásaira. Az lesz az Ő saját útja - mely egyedi - és elvezeti őt a céljaihoz. Ez a hosszabb út, de csak ezen érdemes végigmenni, mert tényleg vezet valahova. Van, hogy az ember egyedül, külső segítség nélkül képes végigjárni az utat - és lehet az életnek olyan szakasza, amikor szükség van külső támogatásra, kíséretre, nehogy az ember eltévedjen a tudattalan ösvényein. Schrammel Ivett pszichológus