Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Pszichológiai flexibilitás

Gesler Lili képe
Ellenőrzött szakember

MI AZ ACT? 

Az Elfogadás és Elkötelezettség Terápia (Acceptance and commitment therapy) Steven C. Hayes nevéhez fűződik, a kognitív terápiát és a viselkedés terápiát egyesíti.

Rövidítése ACT, ami magyarul cselekvést jelent. A terápia fókuszában a tudatos cselekvés áll. Megtanít célzottan, konkrétan, elkötelezetten cselekedni. Nyitottan, kíváncsian, fókuszáltan csinálni, éppen azt, amit csinálsz. A másik hangsúly az ACT-ben az, hogy megtanít a saját értékrended szerint cselekedni. A terápia során tisztázzuk, mik azok az értékek, melyek szerint cselekedni akarsz. Milyen ember szeretnél lenni? Hogyan akarsz magaddal és másokkal bánni? Milyen gyerek, szülő, társ, barát, testvér akarsz lenni? Milyen tulajdonságok vezéreljék a cselekedeteidet a mindennapjaidban? Mik a számodra igazán fontos dolgok az életben? Mik azok a dolgok, amik az életed értelmét adják?

Ezeknek az értékeknek a pontos megjelölése segítenek abban, hogy a mindennapokban ezek szerint tudjál élni. Az ACT egyszerűen megtanít arra, hogy tudatosan cselekedj a te saját értékrended szerint. Ezt nevezzük pszichológiai flexibilitásnak: amikor képes vagy tudatosan cselekedni az értékeid szerint az itt és mostban, nyitottan és kíváncsian megtapasztalni, ami veled történik. Képes vagy elfogadni a gondolataidat az érzéseidet (legyenek azok akár jók vagy rosszak) és megengeded, hogy csak áradjanak, megtapasztalod ezeket és aztán hagyod, hogy el is menjenek. A pszichológiai flexibilitás ezt a három dolgot jelenti:

1. A jelenben lenni. 2. Nyitottnak lenni. 3. Csinálni azt, ami számomra értékes. Minél magasabb szinten van a pszichológiai flexibilitásod, annál inkább egészségesebb és magabiztosabb vagy, kiegyensúlyozottabbak  a kapcsolataid és jobb a teljesítményed a mindennapi életben is. A magas pszichológiai flexibilitás csökkenti a lelki betegségek kockázatát is. Az ACT megtanít egyfajta választási lehetőségre, hogy miképpen reagálj arra, amit az élettől éppen kapsz. Sajnos nem mindig azt kapjuk, amit szeretnénk az élettől, de az, hogy hogyan reagáljunk rá az már a mi választásunk. Ha az élet azt adja éppen amire vágysz, akkor könnyű a jó hozzáállás, könnyű boldognak lenni. Viszont, amikor az élet nehéz, a realitás és a saját elképzeléseink között űr van, akkor sokszor fájdalmas gondolatok és érzések keletkeznek bennünk. Ilyenkor mindannyian belekerülhetünk egyfajta ördögi körbe és eltávolodunk az értékeinktől, tehetetlenné válunk vagy sokszor rosszul cselekszünk, ami még nagyobb problémákhoz vezet. A pszichológiai flexibilitás lehetővé teszi, hogy kilépjünk ebből az ördögi körből, eltávolodjunk a hátráltató gondolatoktól, visszakerüljünk a jelenbe és visszataláljunk az értékrendünkhöz és hatékonyan cselekedjünk.

Problémakör: