Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Pszichológia az online térben, pszichológus egy kattintásra

Dengyel Kinga képe
Ellenőrzött szakember

Ma már evidens, hogy egy-egy személyes vagy globális esemény vagy jelenség mögött megvizsgáljuk az egyéni és társadalmi szintű lélektani hatásokat, ugyanis a pszichológia iránt kifejezetten nagyot nőtt a lakossági érdeklődés is. De ez nem volt mindig így, az elmúlt közel 150 év során keményen meg kellett küzdenie, hogy felvegyék a tudományok sorába. A kezdet kezdetén a szakkönyvek és folyóiratok maroknyi szakember számára készültek, később a társszakmák is nyitottak az új tudomány felé, s hamarosan a laikus felhasználók, érdeklődők részére is megjelentek a pszichológiai témájú könyvek, önsegítő füzetek, érdekességeket kínáló magazinok, a-szakember-válaszol rovatok. A kétszemélyes ülésekből gyakran pár-, szülő- vagy családkonzultációk lettek, sőt elkezdtek csoportokkal, szervezetekkel is foglalkozni a pszichológusok. Míg korábban konferenciák csak a pszichológiát vagy rokon szakmát végzetteknek szóltak, immár évtizedek óta kifejezetten a nagyközönség számára is rendeznek ismeretterjesztő előadásokat, fesztivál szintű sokezer fős eseményeket.

S ahogy offline kezdte magát kinőni, viszonylag gyorsan az online térben is megtalálta magát a pszichológia, hisz a digitalizálódó világunkban sokkal többen, hamarabb és akár ingyenesen hozzáférhetünk szinte bármihez. Így történt, hogy aztán elektronikusan is elérhetők lettek a nyomtatott anyagok, majd email-en keresztül vagy telefonon is lehetett - akár anonim módon - segítővel konzultálni, ma már akár videochatelhetünk is a pszichológusunkkal. Olvashatjuk a blogokat, nézhetjük a vlogokat, live streameket, előadásokat, podcastokat, letölthetünk pszichológiai ismeretterjesztő anyagokat. Újabban megjelentek a „robot-szakemberekként” funkcionáló, általában modulokból építkező, terápiás technikákat alapul vevő applikációk, a pszichológiai készségeket fejlesztő, önismereti gamifikált interaktív játékok, az önmonitorozó, naplózásra motiváló programok vagy pszichológiailag érzékenyítő videojátékok stb. is. Rengeteg önkitöltős, önellenőrzős pszichológiai tesztet, kérdőívet, önmonitorozós tünetnaplót, tünetbecslő skálát lehet elérni online.

Ezek alapvetően nem egy pszichológiai irányzat újításaként, hanem a felhasználók igényeire reagálva jelentek meg. Gyakran nem is szakemberek, hanem lelkes programozók vagy maguk az érintettek fejlesztik őket. A változásra, fejlődésre való szükséglet immár belső motivációvá alakul át társadalmi szinten. Mivel az igény sokkal nagyobb a pszichológusokkal való konzultációra, mint amennyit a legmodernebb országok is el tudnának látni állami vagy magán keretek között, ezért ún. alacsony küszöbű ellátási formaként, vagy a személyes találkozások kiegészítéseképp remekül tudnak működni a fent felsorolt lehetőségek.

Azonban mégis, a legújabb kutatások továbbra is azt találták, hogy a leghatékonyabb segítség a személyre szabott tanácsadás vagy terápia. Egy képzett szakember a múltból kiindulva átlátja a jelenben ható nehézségeket, melyek kihatással lesznek a jövőre. Mivel nincs két ugyanolyan ember, ezért abban is segíteni tud egy pszichológus, mely pontokon és mit érdemes változtatni a viselkedésünkön, világlátásunkon, kapcsolatainkban. A belső pszichés munka elvégzése a kliens feladata, a pszichológus pedig az ehhez vezető úton tud támogatni, amíg elég komfortosan nem érezzük magunkat ahhoz, hogy a saját életünk legjobb szakértőiként önállóan folytassuk a fejlődést. A terápiás szövetség, a megtapasztalt empátia, a bizalom, a biztonságos közeg egy olyan pozitív kapcsolatot alakíthat ki, ami oldja a feszültséget, az izoláltság érzését. Az ilyentén módon felszabaduló kapacitásaink mentén pedig elkezdjük újrastrukturálni a gondolkodásunkat, szokásainkat, életünket, tehát saját magunkat, és rálépünk az önmegvalósítás útjára. A megfelelő visszajelzések és a belátás mentén fokozatosan átalakul az önészlelésünk, új belső viszonyítási kereteket állíthatunk fel, a korábbi problémás tapasztalatainkat átdolgozhatjuk, korrektív emocionális élmény keretében rendeződhetünk, fejlődhetünk. Fontos megemlíteni, hogy ez rövidtávon nem látványos, cserébe érzelmileg és mentálisan fárasztó, hosszú távon azonban nagyon megéri szembenézni a félelmeinkkel, átértékelni a magunkkal kapcsolatos elvárásokat, megtanulni megfelelő szempontok mentén szabályozni az érzéseinket, viselkedésünket. A pszichológiai folyamat során „kicsiben”, a pszichológussal közösen lehet tesztelni az új készségeket, amiben modell lehet számunkra a szakember. Aki vállalja a „rizikót” és tesz magáért, az egy támogató közegben tudja megszerezni azokat a tapasztalatokat, első kudarcokat és sikereket, amelyek később életminőség javulással járnak az élet valamennyi területén.

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a változáshoz szükséges személyesség és intim légkör hiányzik, ha online konzultálunk a pszichológusunkkal, azonban meglepő módon, a weben sokkal kevésbé éljük meg stigmatizálónak a segítségkérést és könnyebben meg is nyílunk. Amennyiben az internetkapcsolat stabil, a kép- és a hangminőség megfelelő és a zavartalanság is biztosítható, úgy a személyes találkozással egyenértékű az online térbe vitt konzultáció is. Nincs tehát akadálya, hogy akár az ilyen pandémia okozta új, online helyzetben kezdjünk el saját magunkkal foglalkozni, a vágyott jövőképünkbe invesztálni. Sőt további előnye az e-terápiáknak a gyorsaság, a kényelem, a rugalmasság, a diszkréció, a transzparencia, adott esetben az anonimitás, a földrajzi távolságok áthidalása stb. Online térben sokan nagyobb magabiztossággal mozognak, így a lehetőségeket egybevetve a felhasználók olyanfajta kontrollt, énhatékonyságot élnek meg a választásaik mentén, ami automatikusan az önbecsülésüket erősíti. Fontos azonban, hogy ha már kezünkbe vettük a sorsunkat, ne csak „alibigyógyulást” keressünk, hanem a gyakran téves öndiagnosztizálás helyett a valós problémánkra találjunk megoldást – ami eddig bizonyítottan szakemberek segítségével valósulhat meg legjobban. Mindenesetre, ha már a modern világ gyermekei vagyunk, élhetünk az ún. „blended”, azaz kevert módszer lehetőségével, mely a pszichológussal történő konzultációkat kiegészíti a két ülés közötti különböző, fentebb felsorolt önfejlesztési gyakorlatokkal. Érdemes szem előtt tartani, hogy az öngondoskodásunk fontos része a mentális jóllétünk is, ehhez pedig offline vagy online is kereshetünk pszichológiai konzultációt, tanácsadást, terápiát vagy pszichoterápiát. Érdemes még ma megtenni az első lépést :)