Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A pozitív énkép a siker titka, de hogyan?

Pakai-Szűcs Réka képe
Ellenőrzött szakember

Régi közhely, hogy az optimista emberek sikeresebbek pesszimista társaiknál, mivel bíznak magukban és az akadályokhoz is rugalmasabban tudnak alkalmazkodni. Ez ma már tudományosan is igazolt. Azt viszont kevesen tudják, hogy önmagunkba vetett hitünk, önbizalmunk már gyermekkorban elkezd formálódni elsősorban a család, majd a tágabb környezetből érkező impulzusok hatására.

Az alacsony önértékelés mellé gyakran társul szorongás, ingerlékenység, negatív érzelmi állapot és pesszimizmus. Belső feszültséghez vezet, ha az „én” értékessége folyamatos kérdéssé válik és ez állandóan jelen van a tudatunkban. Ettől kezdve az alacsony önértékelésű ember viselkedését az a rendkívül erős vágy határozza meg, hogy mások és ezáltal saját maguk elfogadását is elnyerjék, illetve görcsösen védekezik annak elvesztésével szemben. Mindez sérülékenységhez vezet és a későbbiek során énképét és önbecsülését mások éppen aktuális ítélete fogja meghatározni.

 

A magas önértékeléssel rendelkező személyek a bekövetkezett eseményeket gyakran magyarázzák maguk előnyére és a pozitív következményeket önön kompetenciájuknak tulajdonítva, míg az alacsony önértékelésű egyéneknél nem jelenik meg ehhez hasonló ítélet. Ismerős az a helyzet, amikor a saját sikereidre csak vállrándítással reagálsz azzal a felkiáltással, hogy csak szerencséd volt, míg a kudarcot kizárólag saját hibáidra vezeted vissza?

 

Ez azzal magyarázható, hogy az alacsony az önértékelés mellé minden esetben bizonytalan énkép is társul. A sikerhez vezető úthoz elengedhetetlen feltétel az egocentrikus gondolkodás (azaz amikor minden rossz dolgot saját hibánknak tulajdonítunk) átformálása, szélesítése.

 

Az önismereti tréning és megküzdési módszereink kiszélesítése még sajnos nem része a nemzeti alaptantervnek, ezt vagy autodidakta módon önállóan tudjuk elsajátítani vagy célzottan szakember segítségével pszichológiai tanácsadás, karrier coaching, illetve önismereti vagy autogén tréning során. 

 

Pakai-Szűcs Réka pszichológus, pár -és családterapeuta, szexuálszakpszichológus-jelölt