Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Péntek 13: Mitől lesz szerencsés vagy szerencsétlen?

Heller Csilla képe
Ellenőrzött szakember

Szerencse, vagy szerencsétlenség? Önbeteljesítő jóslatok, vagy valami más alakítja ilyenkor a  sorsomat? Kultúra, babona, szokások... Mi az igazság a péntek 13-a körül?

A történelem során, főként az angolszász kultúrában, erőteljesen jelen volt a 13-as számnak tulajdonított szerencsétlen jelleg, a néphagyomány pedig a pénteki napot tartotta alkalmatlannak többek között esküvőre, költözésre, és a kivégzéseket e napon rendezték. Egy idő után a kettő összekapcsolódott, így alakult ki a péntek 13. babonája, mely ma már pozitív és negatív vonatkozásban is jelen van.

Azt gondolnánk, manapság ennek már semmilyen hatása nincs modern életünkre, mégis ma reggel a leghíresebb közösségi oldalt böngészve azt láttam, sokan máshogy, kiemeltebb figyelemmel indulnak neki ennek a napnak.

Mitől lesz ez a péntek szerencsésebb vagy szerencsétlenebb?

Ha valamiért vonz engem ez a babona, akkor már jó előre felfigyelek erre a napra, és bekapcsolnak az eddigi tapasztalataim alapján létrejött hiedelmeim. Mivel kiemelt figyelemmel kísérem ezt a napot, és tettem ezt a korábbi péntek 13-dikákkal is, fontos, hogy történt-e velem korábban ezen a napon valami nagyon jó, vagy nagyon rossz. Ez eldöntheti, hogy milyen lesz a viszonyulásom a következő péntek 13-hoz.

Persze az is befolyásolhatja, hogy éppen milyen lelkiállapotban vagyok, milyen ingereket veszek inkább észre, mire hangolom magam. Rögtön életbe lép az úgy nevezett önbeteljesítő jóslat, észre se veszem, tudtomon kívül én magam valósítom meg szerencsémet vagy szerencsétlenségemet.

Ha reggel úgy indulok el, hogy az a hiedelmem, ez a nap szerencsétlen, kiélezem a figyelmem a negatív dolgokra, és a péntek 13. számlájára írom őket. Megbotlom az utcán, lekésem a vonatot, kiborítom a kávét.... Mindez egy átlagos hétköznap jelentéktelen kis bosszúság lenne, de e kiemelt napon jelentőséggel ruházom fel. Biztos azért történt, mert ma szerencsétlenségeknek kell történni.

Viszont, ha ez a szerencsenapom, akkor a pozitív eseményeket tudatosítom jobban, és úgy tűnik, tényleg szerencsésebb ez a nap. Pedig pusztán csak az történik, hogy a fókuszomat a kellemes, örömteli események, pillanatok tudatosítására irányítom, nyitottabbá válok rájuk, és ténylegesen megélem azokat. Hisz ez a nap a szerencsés eseményeké! Jó napom van!

Akár rossz, akár jó, ha egy "átlagos", és nem babonás, péntek 13-án történne, nagy valószínűséggel nem hagyna a babonát kedvelő személyekben mélyebb nyomot.
.
Érdemes hát úgy felébredni (akár minden nap!), hogy ma örömteli, szerencsés napom lesz, és ezzel az önprogramozással, önszuggesztióval, fókuszált figyelemmel, begyűjteni a kellemes élményeket, pozitív történéseket, hisz tudtunkon kívül mi magunk fogjuk úgy alakítani, mi magunk válunk nyitottá, befogadóvá.

Ha napi szinten alkalmazzuk ezt a szuggesztiót ébredés után: "Ma jó napom lesz, örömteli dolgok fognak velem történni.", tudatosabbá válhatunk apró örömeink iránt, és az esti 'örömnapló' írás, az aznap történt kellemes események összefoglalása fokozza áldásos hatását, nagyban hozzájárul az életszínvonal és elégedettség érzés javulásához, a testi-lelki jól-lét állapotához.