Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A patológiás részegség

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Az alkohol fogyasztásának a megítélése a különböző történelmi korszakokban és társadalmakban nagyon eltérőnek bizonyult. Egyes társadalmakban a mai napig is tiltják az alkohol fogyasztást, míg máshol társadalmilag teljesen elfogadott. Az alkohol fogyasztás minden emberre másképpen hat, viszont maga a hatásmechanizmus ugyanaz. Egyes esetekben kialakulhat a patológiás részegség. A patológiás részegség során az elfogyasztott alkohol mennyisége nem olyan jelentős, hogy indokolná azokat súlyos tüneteket, amik ebben az állapotban fellépnek. Ennek hatterében az áll, hogy az illető szervezetében nagy mennyiségű acetaldehid halmozódik fel. (Az acetaldehid az alkohol egyik bomlás terméke.)

A patológiás részegség során az alábbi tünetek tapasztalhatók:

  1. Súlyos tudat zavar, átmeneti pszichotikus állapot, esetlegesen téveszmék, hallucinációk.
  2. Súlyosan megemelkedik az agresszió szintje, gyakran eredményez bűncselekményt pl. rablás, gyújtogatás, verekedés, nemi erőszak.
  3. Én idegen viselkedés pl. indokolatlan dühkitörés.
  4. Amnézia, vagyis a beteg nem emlékszik a történtekre.

A tudatzavar kialakulása nagyon gyorsan bekövetkezik, nem beszélhetünk fokozatosságról és kis mennyiségű alkohol is kiválthatja. A patológiás részegség esetében gyakran a klasszikus részegségre jellemző tünetek pl. mozgás koordinációs probléma, beszéd akadozása, nem is jelentkeznek, mivel ehhez nem fogyasztott elég alkoholt az illető, hiszen a patológiás részegség tünetei már kis mennyiség után is megjelenhetnek.

A betegség kialakulásának rengeteg oka lehet. Az állandó okok közé sorolhatók: az agyhártyagyulladás, az epilepszia, az agysérülés, a műtéti szövődmények. Az átmeneti okok közé sorolhatók az éhezés, kimerültség, pszichés trauma, gyógyszer mellékhatása, illetve a patológiás részegség nem csak alkalmi alkoholfogyasztóknál alakulhat ki, hanem alkoholfüggőknél is.

A patológiás részegségre súlyos esetben tekinthetünk, mint akut pszichotikus állapotra is. Ez esetben a gyógykezelése pszichiátriai osztályon történik, főként nyugtatók alkalmazásával, illetve segítik a szervezet anyagcseréjének a helyreállítását. Maga a betegség legtöbb esetben nem gyógyítható, ilyen helyzetben az egyetlen megoldás, hogy tartózkodnak az alkohol fogyasztástól.

Hollósy-Vadász Gábor

Problémakör: