Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Párválasztásunkra evolúciós örökségünk is hatással van

Csajbók Zsófia képe
Ellenőrzött szakember

Napjainkban egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az evolúció nem csak egyszerűen az elődeinkre vagy a sejtjeinkre hatott, de az elménkre, a pszichológiai értelemben vett tudatunkra is. Ezek a hatások a mai napig mérhetők, hiszen a civilizált társadalmak evolúciós visznyolatokban csak nagyon rövid ideje állnak fenn. Mindez befolyással van a jelenlegi döntéshozatalunkra, párválasztási szokásainkra, tehát a gyermekáldásra is. Ez logikusan következik a sikeres alkalmazkodás egyik vezérelvéből: adjuk tovább utódaink által a lehető legtöbb túlélőképes génünket, maradjon fenn a saját "vérünk". 

Milyen úton megy végbe?

A szülők csak azzal képesek az utódaik túlélési esélyeit növelni, ha a további lehetséges utódaiktól vonják el a befektethető erőforrást. Ez azért lényeges az emberi fajnál, mert jellemzően a nőknek eredendően több energiát szükséges a gyermeknevelésbe fektetni, mint a férfiaknak – gondoljunk csak a 9 hónapos terhességre, és az utána következő szoptatási időszakra, mely hosszan elnyúlik és ez alatt az anya kiszolgáltatott környezetének. 

Ebből azt gondolhatnánk, hogy a nőknek jobban megérné csupán hosszú távú párkapcsolatokba bocsátkozni, a férfiaknak pedig minél több és minél rövidebbekbe (éppen csak ameddig a megtermékenyülés megtörténik), de ez nem így van. Mindkét nemnek származnak előnyei és hátrányai is mind a rövid (egyéjszakás, vagy szeretői), mind a hosszú távú párkapcsolatokból. A rövid távú kapcsolatba kerülő emberek rosszabb megítélést kapnak környezetüktől, nemi betegségekre való nagyobb veszélynek lesznek kitéve, azonban a gyermekeik genetikai változatossága megnőhet! Nem ismeretlen számunkra a történet, amikor egy macsó matadortól származó gyermeket nevel fel egy kedves és megbízható, ám kevésbé vonzó apa. Az evolúció ezt is megoldotta.

Párválasztásunk természetes sokszínűségére adnak ezek az elméletek magyarázatot, mely segíthet elfogadni, és megérteni egy-egy párkapcsolati történést. Azonban személyes érzelmeinkre kihathatnak ezek a szituációk. Kérjen segítséget, amennyiben úgy érzi, nem tud egyedül megbírkózni egy életeseménnyel, párkapcsolati konfliktussal, mely Ön számára megterhelő, és feszültséget okoz.