Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Párterápia

Lengyel Fanny képe
Ellenőrzött szakember

Gyakran hallom azt a véleményt, hogy akik párterápiába mennek, ők már menthetetlenek. Ha már annyira nem működik a kapcsolatuk, hogy egy külső, harmadik személyt* vonnak bele, akkor az már esélytelen, úgy is szakítani fognak. Ez a témakör nagyon erős érzelmeket vált ki, ezáltal sokszor végletes, heves véleményeket hoz elő az emberekből. Szerencsére a gyakorlat szerint igen is menthetőek sok esetben a párkapcsolatok, sőt minőségi javulás érhető el a jövőben. Nem azért, mert olyan jó a terapeuta és nem azért, mert csoda történt. Valószínűleg a pár maga, aki képes megoldani a saját problémáját, de sok esetben sose derült volna fény bizonyos témákra, tartalmakra, ha nem mennek el, nem kérnek segítséget. Miért is lenne menthetetlen valami, amit gondozunk? Mi abban a negatív, ha időt szánunk egy ilyen fontos dologra, mint a párkapcsolatunk, házasságunk?

Az előző tévhitre visszautalva igaz, hogy gyakran akkor jönnek a párok, amikor már menteni kell a menthetőt. Együtt tudnak-e maradni? Tudnak-e boldogok lenni közösen?De nem feltétele a terápiának az, hogy bizonytalanok legyenek egymásban. Lehetséges, hogy egymással terveznek hosszútávon, de valami hiányzik, valamin javítani szeretnének. Nagyon jó lehetőségnek tartom, ha egy nehéz döntés előtt keresnek terapeutát. Sok fájdalomtól kímélhetik meg saját magukat és egymást is.

*Hasznos információ, hogy általában a párterapeuták párban dolgoznak. A klasszikus felállás szerint női-férfi terapeuták dolgoznak együtt. Ennek a célja a polarizáció csökkentése, ne tudjon szövetséget kötni a terapeuta az egyik féllel, ezzel hátrányba helyezve a pár másik felét.