Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A párkapcsolatokból eltűnt szexualitás

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Ha két ember hosszabb ideig együtt él az elkerülhetetlenül időnként konfliktust eredményezhet, ami számos reakciót és változást indíthat el a párkapcsolatban és annak dinamikájában. Feszültséggel teli légkörben gyakran előfordul, hogy két fél között megszűnik, vagy legalábbis drasztikusan ritkul a testi intimitás gyakorisága. Ilyen helyzetben általában a felek nem együtt változnak, vagyis egyik fél számára a szexualitás ugyan olyan fontos marad, mint a kapcsolat elején volt, míg a másik számára leértékeldődik. Ebben a helyzetben az egyik fél rendszeresen kezdeményez, de a másik személy ezt visszautasítja. Ez a status quo akár hosszú évek alatt teljesen megszilárdulhat. Ennek következménye, hogy az egyik fel nem csak a szexualitást utasítja el, hanem minden olyan intimitást, ami potenciálisan szexualitáshoz vezetne pl. érintés. Abban az esetben, ha az elutasító fél, még is belemegy a szexuális együttlétbe, azt gyakran csak azért teszi, hogy megfeleljen a partnere elvárásainak, ebben a helyzetben elvész a romantika, ami egy nagyon erőteljes frusztrációt válthat ki.

Ennek a helyzetnek a megoldása az lehet, ha felek hosszú és kitartó munkával megpróbálják a korábban rögzült forgatókönyveket, kognitív sémákat újraírni. Ehhez az is szükséges, hogy a párkapcsolatuk többi területeit is rendbe hozzák, átértékeljék az egymáshoz való viszonyulásukat. Első és talán legfontosabb eleme a kommunikáció. Gyakori jelenség, hogy a felek nem kommunikálnak a szexualitásról, nem mondják el egymásnak, hogy mire vágynak, vagy mit szeretnének átalakítani. Szintén fontos, hogy a vágyhiányos fél, fokozatosan vissza találjon a szexualitáshoz. Ennek egyik eszköze lehet, ha a vágyhiányos fél számára átengedjük a kontrolt, ő döntheti el, hogy mikor és mi történjen. Ezzel párhuzamosan nagyon fontos, hogy a szexualitásnak újra részévé váljon az előjáték és a romantika.

A mai modern társadalomban a szexuális vágy csökkenés mögött, gyakran a pornófogyasztás áll. Abban az esetben, ha két fél között nem működik megfelelően a szexualitás, vagy az egyik fél potencia zavarral is küzd, akkor a pornóhoz kapcsolódó önkielégítés könnyen egy ördögi körhöz vezethet, mivel a személy a szexuális vágyainak a beteljesülését sokkal könnyebben eléri ezáltal, mint a valóságos szexuális kapcsolatokban. Ezzel egyidőben a pornó sokkal erősebb ingereket képes adni, mivel olyan dolgokat is lehet benne látni, amelyek változatosak, újszerűek, illetve a mindennapi életben kevésbé megszokottak. Ez könnyen függőséghez vezethet, aminek a megoldása a teljes elvonás. Ez egy nehéz folyamat, hiszen mint miden függőségről való leszokáshoz hasonlóan, ez is elvonási tüneteket képes okozni pl. alvászavar. Ezek mellett a pornófogyasztás gyakran stresszlevezetésként is értelmezhető. Ilyen helyzetben szükséges lenne, hogy a személy egy újfajta stresszlevezető technikát alkalmazzon pl. sportolás.

A vágy csökkenése mögött testi betegségek is állhatnak pl. magas vérnyomás, hormonális változások. A vágy csökkenését akár gyógyszerek mellékhatásai is kiválthatják pl. antidepresszánsok. Ha gyógyszerek mellékhatásaira vezethető vissza a vágycsökkenése, akkor azt érdemes jelezni a kezelő orvosnak. A vágy csökkenés mögött meghúzódhatnak érzelmileg feszült életszakaszok pl. egy közeli hozzátartozó elvesztése. Ebben a helyzetben szinte természetes, hogy csökken a szexuális vágy.

Ilyen helyzetekben fontos, hogy a párok kérjenek segítséget, illetve a felek ne helyezzenek extra nyomást a másikra, mert az könnyen teljesítményszorongást idéz elő, ami rontja az esélyét a minőségi szexuális együttlétnek.

Hollósy-Vadász Gábor

Problémakör: