Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Párkapcsolati tippek

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

John Gray (2011) ismertet pár nagyon egyszerű, de rendkívül hasznos tippet, technikát, melyek segítenek a harmonikusan működő párkapcsolatok kialakításában és fenntartásában. Ezen tippek és tanácsok közül mutatok be párat:

  1. Támaszkodjunk önmagunkra, alakítsunk ki erős önbizalmat. Magunkkal kapcsolatos önképünk ne kizárólagosan mások véleményén alapuljon, legyen egy központi magja, amelyben biztosak vagyunk. Ehhez természetesen elengedhetetlen az önismeret, annak a tudása, mik az erényinek, általában hogyan viselkedünk, mik a gyengeségeink. A stabil önbizalom abban is segít, hogy a párunk esetleges kritikájára ne reagáljunk túlzóan, tudjuk a véleményét építő jellegű kritikaként értelmezni.
  2. Támaszkodjunk a munkánkra is: legyen határozott elképzelésünk egyfajta misszió tudatunk a munkánk során, mit szeretnénk elérni a hivatásunkban, mik a korábbi szakmai sikereink. Szükségünk van arra, hogy párunkon kívül mástól is kapjunk pozitív visszajelzéseket.
  3. Legyenek hobbijaink: nem várhatjuk el a párunktól, hogy szinten korlátlanul és minden időben rendelkezésünkre álljon, tudjon szórakoztatni minket. Emiatt fontos, hogy legyenek olyan hobbijaink, amelyeket a párunk nélkül is tudunk űzni. Ez lehet egy kreatív tevékenység pl. festészet, vagy sportolás is.
  4. Szenteljünk időt a saját párkapcsolatunkra is: a mai rohanó 21. századi tárdalomban szinte alig jut idő a másikra. Emiatt fontos, hogy a párok szervezzennek közös programokat, közösen töltsenek időt, beszélgessenek, érezzék, azt hogy a másik fél igenis hajlandó időt áldozni a párkapcsolatra. Erre kiváló lehetőségeket biztosíthatnak a fontosabb évfordulók pl. házassági évforduló, születésnap, névnap stb.
  5. Támaszkodjunk a barátainkra. Ha úgy tekintünk a párunkra, mint a legjobb barátunk, az egészen addig nem baj, amíg rajta kívül is vannak barátaink. Azt nem várhatjuk el a partnerünktől, hogy helyettesítse a barátainkat. Ezért ápoljuk és tartsuk fent a barátságainkat. A barátságok fenntartása azért is előnyös, mert így vannak olyan személyek, akik jól ismernek minket, ismerik a párkapcsolatunkat és párkapcsolati válságok idején pár jó szóval, hasznos tanáccsal a segítségünkre lehetnek.

Hollósy-Vadász Gábor