Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Párkapcsolati hűtlenség

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Minden pár és személy esetében a hűtlenség más és más cselekedetre utal. Vannak olyan párok, akik esetében egy erotikus film megtekintése is hűtlenségnek számít, míg más párok esetében egy harmadik féllel folyatott intim csókolózás is a „belefér” kategóriába esik, vagyis a hűtlenség határát mindig a párok tagjai jelölik ki.

A hűtlenségnek ma-már számos altípusát különíthetjük el, beszélhetünk fizikai hűtlenségről, érzelmi hűtlenségről. Az okos eszközök elterjedésével megjelent az online hűtlenség pl. szexting (ekkor a pár egyik tagja erotikus felvételeket, videókat küld magáról egy harmadik személynek). A hűtlenségről gyakran gondoljuk azt, hogy csak olyan kapcsolatokban bukkanhat fel, melyek valamilyen szempontból rosszul működnek. Ez sajnos nem teljesen igaz, hiszen a hűtlenséget számos más tényező is kiválthatja. A fogyasztói társadalom kialakulásával megjelent az a nézet, hogy nem szabad semmiről se lemaradnunk, (pl. annak az érzése, hogy személy kipróbálja, milyen a házastársa mellett szeretőt tartani), illetve, nem arra törekszünk, hogy a korábbi kapcsolatot megjavítsuk, hanem inkább lecseréljük. Ezek a mögött legtöbb esetben inadekvát problémamegoldó stratégiák húzódnak meg. A fentebb említett attitűd annyira kezd gyakorivá válni, hogy egyes kutatási eredmények szerint mind a férfiak, mind a nők 50%-a már legalább egyszer hűtlen volt a párjához. Más kutatások arra hívták fel a figyelmet, hogy a férfiak a megcsalás során egyéjszakás kalandokat preferálják, ezzel ellentétben a nők inkább a tartósabb érzelmi biztonságot nyújtói szeretői kapcsolatokat választják.

A megcsalás beismerésével egy hatalmas lelki sebet okozunk a párunkban, ami alapjaiban kérdőjelezheti meg a párunk velünk szembeni bizalmát, esetlegesen önvádlást generál, pl. neked én nem vagyok elég szép, bezzeg ő, mennyivel vonzóbb. Éppen emiatt szükséges tisztáznunk magunkban: a beismeréssel mi a célunk, hogyan tovább. Ha a megcsalás szeretői kapcsolatban következett be, viszont szeretnénk folytatni a párkapcsolatot, akkor igyekezzünk még a beismerés elött lezárni a szeretői kapcsolatot. Azt is fontos tisztázni, hogy beismeréssel pontosan mit is szeretnénk elérni pl. ezzel csökkentjük a saját bűntudatunkat, vagy a felelősség áthárítása a kapcsolat folytatását illetően.

A kapcsolat újbóli felépítéséhez rendkívüli bizalomra és annak a helyreállítására van szükség. Az alábbikákat próbáljuk meg elkerülni, hiszen nem segítik a bizalom helyreállítását:

  1. Ne hánytorgassuk fel a korábbi sérelmeket.
  2. Ne várjuk el a parunktól, hogy innentől kezdve minden egyes percben tegyen valami kompenzációt. Kompenzáljon, amig szükséges, de ne az örökkévalóságig.
  3. Ne hasonlítsuk magunkat a korábbi harmadik félhez.
  4. Ne menjünk bele játszmákba.

Az alábbiakat érdemes viszont megtenni, azért, hogy a kapcsolat újból működhessen:

  1. Beszéljük át, milyen okok vezethettek a hűtlenséghez.
  2. Kommunikáljunk egymással, hallgassuk meg a másikat.
  3. Vegyük figyelembe egymás igényeit.
  4. Fedezzük fel újra a párunkat, vegyük észre a pozitív vonásokat a párunkban és a párkapcsolatban is.
  5. Beszéljük át, hogyan tervezzük együtt a közös jövőt.

Hollósy-Vadász Gábor