Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A paranoid személyiségzavar

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

A paranoid személyiségzavar egy olyan mentális kórképre utal, melynek során a kliens folyamatosan gyanakvással fordul a társai felé, illetve a környezetében lévő emberek cselekedeteit, szándékait folyamatosan rosszindulatúnak tartja. Ennek megfelelően a paranoid személyiségzavar során a kliens másokról azt gondolja, hogy ők számára direkt akarnak ártani. A paranoid személyiségzavar a lakosság 0,5 -2,5%-t érinti.

A tünetek már fiatal felnőtt korban megjelenhetnek, olyan formában, hogy a fiatal felnőtt mindenkivel szemben gyanakszik és azt keresi a társaiban, ők, hogyan és miként ártanak neki. Ehhez társulhat, hogy fiatal felnőtt korában indokolatlanul gyanakszik és indokolatlan feltételezésekkel él. Ez gyakran megjelenhet a párkapcsolatokban (pl. irreális teóriák gyártása arra vonatkozóan, hogyan csalta meg a párja) és a barátokhoz fűződőd viszonyában. A paranoid személyiségzavarra jellemző, hogy a kliens nem bízik meg másokban és attól tart, hogyha megoszt velük bizalmas információkat, akkor azokat felhasználják ellene. Más emberek számára egyértelmű és direkt kommunikáció mögött gyakran egy olyan másodlagos jelentést is feltételez, mely a valóságban nincs ott (pl. a beszédhangokat egy algoritmussal átírva titkosan kommunikálnak az őt bántalmazó személyek.). A korábban ellene elkövetett sérelmeket nagyon nehezen engedi el, emiatt hosszú ideig neheztel az általa feltételezett elkövetőkre. A paranoid személyiségzavarban szenvedő kliens, gyakran olyan személyét, vagy jó hírét érintő támadásokat észlel, melyek valóságban nem léteznek, a környezetében élő személyek ezeket a felételezett támadásokat nem tudják alátámasztani. A diagnózis kimondása során hét kritériumot vizsgálnak, melyből négynek a megléte igazolhatja a kórképet. Ahhoz, hogy diagnosztizálni lehessen a paranoid személyiség zavart, ki kell zárni annak a lehetőségét, hogy a tüneteket egy másik személyiségzavar pl. skizofrénia, skizoaffektív zavar stb. okozza.

A paranoid személyiségzavar kialakulásának okai szerteágazóak, általában gyermekkori trauma áll a háttérben pl. szexuális bántalmazás, elhanyagolás. A paranoid személyiségzavar kialakulásának a valószínűségét növelő tényező, ha a származási családban előfordul skizofrénia, vagy egyéb pszichotikus zavar.

A legtöbb esetben az érintett személy azt érzi, hogy környezete nem hisz neki, sőt betegnek tartja, amire gőggel, haraggal, agresszióval reagál. Gyakran hiszi magáról, hogy a valóságot és ezzel együtt az igazságot csak egyedül ő ismerheti. Ez a fajta hozzáállás nagyon megnehezíti a gyógyítást és az együttműködést. A kórképet antipszichotikumok és pszichoterápia együttes alkalmazásával lehet kezelni.

Hollósy-Vadász Gábor

Problémakör: