Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Pályaválasztás

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Mára a pályaválasztás lényegesen megnehezedett, hiszen számos új szakma jelent meg. A szakmákat két csoportba lehet sorolni: 1) tradicionális, olyan szakmák, melyekről tudja a munkáltató, a munkavállaló és a társadalom is, hogy milyen munkákat lehet velük elvégezni pl. orvos, jogász stb. 2) új típusú szakmák melyekkel kapcsolatban sokkal nehezebb eldönteni, milyen munkafeladatokat is lehet velük elvégezni, illetve a végzettség mire is jogsít fel. Korábban a pályaválasztást követő szakmai fejlődés lineáris volt, viszont mára ez megváltozott. Mára egyre gyakoribbá válik a pályaválasztás korrekciója, vagyis az a jelenség, hogy a hallgató miután felvételt nyert az egyetemre, szakot vált, vagy elvégez egy másoddiplomás képzést is.

A sikeres egyetemi felvételit követően nagyjából 5 évet töltünk az egyetemi padokban, mire megkapjuk az egyetemi diplománkat. Ez nagyjából 1800 napnak feleltehető meg. A kérdés, hogy az egyetemen ténylegesen azt tanuljuk-e, ami miatt mi oda felvételizettünk, vagy valami teljesen mást, amit esetleg el se tudtunk volna képzelni? Ahhoz, hogy egy pályaválasztás sikeres legyen sok energiát érdemes bele tenni. Ennek talán első és egyik legfontosabb része az információ szerzése. Érdemes olyan szakemberekkel elbeszélgetni, akik azt a szakmát régebb óta űzik, amit választani szeretnénk, illetve megkérni őket, arra, hogy meséljenek a munkájukról, napi feladataikról, esetleges problémákról, kihívásokról. Átalában az se mellékes kérdés, hogy az adott szakmával, milyen életszínvonalat lehet elérni, így a pályaválasztás során érdemes körüljárni, hogy az adott szakmával, milyenek az elhelyezkedési lehetőségek, illetve körülbelül, mennyi a kezdő fizetés.

A második lépés, hogy a pályaválasztás elött érdemes átböngészni az egyetemi szak kurzus kínálatát, vajon milyen tantárgyakat is fogunk ott tanulni. Ha lehetőség van, akkor érdemes megkérdezni az áltaunk kiválasztott egyetem szakján tanuló diákokat, mik a tapasztalataik, miket is tanulnak és ez alapján dönteni, hogy nekünk ez a szakma mennyire teszik. Érdemes megkérdezni olyan hallgatókat, akik ugyan azt a szakmát választották, mint mi szeretnénk, de nem az általunk preferált egyetemen tanulnak és összehasonlítani a különbségeket. Hasznos lehet, bemenni egy könyvtárba és kikérni azokat a tankönyveket, melyekből az első években kell majd tanulnunk, igy tapasztalatot szerezhetünk azzal kapcsolatban, milyen is lesz az első szemeszter.

Hollósy-Vadász Gábor