Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Őszi rosszkedv ellen

Bogdán Brigitta képe
Ellenőrzött szakember

A mai időjárásnak köszönhetően a mai napon bizonyára sokunknak volt igazi őszi hangulata. Mintha a természet is üzenne; jobb, ha hozzászokunk ahhoz, hogy lassan véget ér a nyár, készülhetünk a borongós, esős, ködös, hideg őszi szezonra – ezzel együtt a kellemes őszi napsütésre, a sárga-narancs-vörös-barna teljes színkavalkádjára, az őszi betakarításra, kirándulásokra, és ezzel együtt az újrakezdésre – őszi évkezdésre.

Mert bizony sokunk számára az ősz inkább jelent új évet és újrakezdést, visszatérve a nyári pihenésről (amennyiben volt rá lehetőség akkor ténylegesen, egyébként pedig lélekben mindenképp) ismét a koncentrációé és a szorgos-dolgos hétköznapoké a főszerep, ám feltöltődve a nyári napsütés energiájával és jókedvével, egészen másképp tudunk ismét hozzálátni mindennapi feladatainkhoz.

Talán lehet egy személyes vallomásom is: az ősz számomra a legkedvesebb évszak. Ha a természet ciklikusságát követjük, a tavaszi nyitás - ébredés és a nyári virágzás majd kora őszi betakarítás után az ősz maga ismét visszatérés a „mag” állapotba – és lehetőség arra, hogy mi is visszatérjünk önMAGunkba.
Vagyis az őszi-téli hónapok nappalai rövidülnek, hidegülnek, sötétülnek, mi pedig – amennyiben azon szerencsések közé tartozunk, akiknek megadatott – bekuckózhatunk egy forró teával / kávéval lakásunk benti melegébe, és mindenféle lelkiismeretfurdalás nélkül töprenghetünk el az élet kis és nagy dolgain, nézhetünk szembe saját magunkkal. A nyári kifelé fordulás, a baráti összejövetelek, a vidám napsütés után ismét magunk vagyunk – kicsit talán egyedül. Nem véletlenül az őszi hónapokban kerül sor az eltávozott szeretteinkről való megemlékezésre (ennek kulturális vonzatáról már írtam egy évvel ezelőtti cikkemben), mintha csak az őszi köd választana el tőlük minket.

Az ősz tehát ugyanolyan fontos, mint az összes többi évszak a természet ciklikusságában, ahhoz, hogy tavasszal ismét nyitni tudjunk és hiteles legyen a felszíni öröm, szükség van a mély rendezésére is! Ennek most jött el az ideje.

Kívánok mindenkinek gyönyörű, munkával, fejlődéssel, örömmel és vidámsággal teli őszi hónapokat! :)

 

Bogdán Brigitta
pszichológus, coach