Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Online (Skype) tanácsadás

Csukás Csaba képe
Ellenőrzött szakember

A kommunikációs technológia mindannyiunk életének szerves része. Mára már nem csak a mindennapi beszélgetéseinket bonyolíthatjuk ezeken az eszközökön keresztül, de a személyiségfejlődésnek is hasznos tere lehet.

Bár az internet használta mint terápiás csatorna egyelőre sokaknak szokatlan lehet, szerencsére egyre többen használják ilyen céllal is. Az online video konferencia egy hatékony, diszkrét, megbízható alternatívája lett mostanra a szemtől szemben zajló beszélgetésnek. Az üzleti életben már jó ideje megjelent, az utóbbi néhány évben pedig a segítő szakma is felfedezte magának azt.

Természetesen óhatatlan, hogy a pszichológus-kliens kapcsolat néhány eleme sérüljön az online kommunikációs csatorna korlátai miatt. Azonban ezért bőségesen kárpótol a tény, hogy sokszor más lehetőség nincs arra, hogy egy ilyen találkozó létre jöjjön. Ennek több oka is lehet: külföldi tartózkodás, tartós betegség, kisgyerek, akire vigyázni kell stb.

Az életviteli problémák és elakadások egyre szélesebb körében bizonyul hatékonynak a Skype tanácsadás: lehangoltság, szorongás, gyász, párkapcsolati problémák, önértékelési zavarok, önismeret fejlődés, stressz kezelés, kiégés.

Ahogy a személyes találkozók alkalmával, Skype-on keresztül sem varázsütésre érjük el a változást a közös munka során. Az online tanácsadás azonban semmivel sem nyúlik hosszabbra, mint a szemtől szemben végzett munka. Ugyanakkor bizonyos problémák esetén még a segítségünkre is lehet. Problémás szorongásos zavar (pl. agorafóbia) esetén megkönnyíti a munkát, hogy a segítségért folyamodó kliensnek nem kell azzal a problémával megküzdenie, hogyan jusson el egyáltalán a segítőhöz. Nyilván a távlati cél egy ilyen esetben az, hogy a kliens ki tudjon mozdulni otthonról, és képes legyen a normál életvitelre, azonban az első lépések megtételéhez, a Skype-on keresztül végzett tanácsadás egy remek mankó.

Az online video tanácsadásnak ugyanazok az alapelvei, mint a hagyományos terápiás beszélgetésnek.

Mi pszichológusok azért vagyunk, hogy figyeljünk, nem azért, hogy csodát tegyünk.

Hogy segítsünk megérteni az érzéseket, nem pedig azért, hogy azok eltűnjenek.

Hogy segítsünk a lehetőségeket felmérni, nem hogy döntsünk Ön helyett.

Hogy megbeszéljük a lehetséges következő lépést, nem pedig, hogy megtegyük Ön helyett.

Hogy segítsünk felfedezni Önben az erőt a cselekvéshez, és nem azért, hogy megmentsük Önt, fenntartva a sérülékenységet.

Hogy segítsünk felfedezni Önben a képességet a cselekvésre, nem pedig hogy átvállaljuk a felelősséget a tétlenségért.

Hogy segítsünk választani, nem pedig hogy támogassuk a nehéz döntések elkerülését.

Azért vagyunk, hogy támogatást nyújtsunk az Ön változásához.