Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Önismeret és énfejlesztés 1.: bevezetés a temperamentumok szerinti fejlesztésbe

Cserép Csongor képe
Ellenőrzött szakember

Az önismeret segítségével megismerhetjük a külső és a belső ént, és megállapíthatjuk, hogy a külső én a személyiség, a belső én pedig az énség tapasztalása (részletesebben lásd: http://pszichologuskereso.hu/blog/en-es-szemelyisegem-ugyanaz). Így ráébredhetünk, hogy mindkettővel foglalkoznunk kell.

Személyiségünk rendkívül fontos összetevői a temperamentumok, melyek rendszerét Hippokratész állította fel, később Galénosz átdolgozta. Ők négy ún. vérmérsékleti típust írtak le, melyek nyilvánvalóan nem vegytisztán, hanem kevert módon jelennek meg egy személyiségen belül.

Nézzük a kategóriákat röviden, leegyszerűsítve:

Szangvinikus vérmérséklet. Elem: levegő. Testnedv: vér. Érzelmi reakciói gyorsan, könnyen keletkeznek, erősek, viszont hamar lecsillapodnak, nevezhetjük szalmaláng típusnak is. Kedélyes, barátságos, közlékeny emberek, árad belőlük az életkedv. Egészséges az arcszínük, mozgásuk és felfogásuk is gyors.

Kolerikus vérmérséklet: Elem: tűz. Testnedv: sárga epe. Érzelmi reakciói könnyen felkeltődnek, erősek és sokáig tartanak, így erős indulatai gyakran magukkal ragadják. Határozott testtartással, nyílt tekintettel és sárgás arcbőrrel rendelkeznek. Megjelenésük tetterőt mutat.

Melankolikus vérmérséklet: Elem: föld. Testnedv: fekete epe. Érzelmi reakcióit lassan és nehezen lehet felkelteni, de tartósak és nagy erősségig fokozódnak. Leginkább a bánat, a szomorúság, a levertség érzése tartós nála. Kifejezetten nehezen dönt, arckifejezése általában gondterhelt, külseje vékony, törékeny.

Flegmatikus vérmérséklet: Elem: víz. Testnedv: nyálka. Érzelmi reakciói ugyancsak nehezen és lassan jönnek létre, a melankólikussal ellentétben gyengék, és nem tartósak. Kiegyensúlyozott, nyugodt, egykedvű emberek.Tekintetük, megjelenésük jellegtelen, átalgos.

Ezekből általában két temperamentum jelenik meg erőteljesen egy személyben.

Miért jó, ha tudjuk, milyen a temperamentumunk? Azért, mert így személyiségünket tudatosan tudjuk fejleszteni. Mindegyik vérmérsékleti típus hordoz magában pozitív és negatív tulajdonságokat. Az aszkézis valódi jelentése az, hogy a magunkban felfedezett negatív tulajdonságokat tudatosan leküzdjük, a jó tulajdonságokat fejlesztjük.

A következő bejegyzésekben megvizsgáljuk a temperamentumokat, megállapítjuk, milyen tulajdonságokat rejtenek magukban, és gyakorlatokat ajánlunk a módszeres fejlesztésre, az aszkézisre.