Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Blog

Pszichológus Blog

Pszichológia blog a szakemberek tollából, első kézből.
A jobb felső sarokban a "Keresés" mezőben tudsz tartalmaink között keresni!

Petró Kata Ágnes képe
Ellenőrzött szakember

A pszichológus

„… nem megváltoztatni akarom azt, aki hozzám fordul, hanem megérteni. Nem megmondani neki, mit tegyen, hanem vele együtt átélni azt, amit ő nem tud átélni. Ez a legfontosabb. Miközben átélem vele, és hozzásegítem, hogy ő átélje, ugyanakkor külső rálátásom is van a helyzetre, a problémájára. Ettől más ez a szakmai segítség.” (Kulcsár Éva)

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Toxikus kolléga

A mai szóbeszédben és a médiában gyakran hallhatjuk azt a kifejezést, hogy toxikus vagy mérgező kolléga. De mit is jelent valójában ez a kifejezés? Toxikus kollégának azokat a személyeket nevezzük a munkahelyen, akik valamilyen okból a munkatársaikat bántják, vagy a saját magánéleti problémáikat rendszeresen munkatársaikra öntik, vagy őket használják a frusztrációjuk levezetési tárgyaként. Ezek a személyek szinte folyamatosan harcolnak valakivel pl. a főnökkel, a beosztottal, vagy a hierarchiában velük egy szinten lévő kollégával.

Lengyel Fanny képe
Ellenőrzött szakember

Párterápia

Gyakran hallom azt a véleményt, hogy akik párterápiába mennek, ők már menthetetlenek. Ha már annyira nem működik a kapcsolatuk, hogy egy külső, harmadik személyt* vonnak bele, akkor az már esélytelen, úgy is szakítani fognak. Ez a témakör nagyon erős érzelmeket vált ki, ezáltal sokszor végletes, heves véleményeket hoz elő az emberekből. Szerencsére a gyakorlat szerint igen is menthetőek sok esetben a párkapcsolatok, sőt minőségi javulás érhető el a jövőben. Nem azért, mert olyan jó a terapeuta és nem azért, mert csoda történt.

Kószó Ádám képe
Ellenőrzött szakember

Egy szörny énbennem? - gondolatok a féltékenységről

A féltékenység nehéz ügy. Tehetetlennek érezheti magát, aki féltékeny, és tehetetlennek érezheti magát a másik fél is. A következő sorokban „hangos” merengésre hívlak, melynek tárgya, hogy merre is bolyong ez a „szörny”. Abban lakik, aki féltékeny? Vagy a két személy között él? Mit jelent az, ha egyik vagy másik eset érvényes a kiút szempontjából?

Mráz Katalin képe
Ellenőrzött szakember

Nekem úgysem sikerül – a kudarc láthatatlan okai

Ha valami nem sikerül, akkor az első reakciónk (a csalódottság érzésén kívül…) általában az, hogy megpróbáljuk újra, ezúttal kétszer annyi energiát és időt szánva a dologra.. Mert ha elég keményen dolgozunk, akkor az előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét, nem? Legalábbis ezt hallottuk gyerekkorunktól kezdve és valóban volt olyan helyzet, amikor így is történt. De mi van akkor, ha valaki hiába próbálkozik még keményebben és elszántabban, mégsem sikerül megvalósítania, amit szeretne?

Petró Kata Ágnes képe
Ellenőrzött szakember

Miért nem járunk pszichológushoz?

A XXI. századi fejlett országok egyik legnagyobb problémája a gondjaiban magára maradt emberek sokasága, akik próbálják elhallgattatni a lelkükben megszólaló vészcsengőt.

Elégtelen pszichológuskép

Magyarországon a rendszerváltás óta a pszichológia egyre nagyobb teret kapott. Azt gondolhatnánk, hogy felvilágosultabbak lettünk, és az internet térhódításával egyre több forrásból szerezhetünk információt a szakmáról és a segítségnyújtásról.

Kökény Tibor képe
Ellenőrzött szakember

Hogyan leljük meg a boldogságot az életünk során?

A boldogság egyedi módon mutatkozik meg a különböző életkorban. Bizonyos hatások az egyes életszakaszokban erősebbek, mint a gyermekkorban a szabadság, a serdülőkori társasági élet és a felnőttkori szakmai célok. Az életszakasztól függetlenül azonban mindig vannak módja a teljesebb boldogság fellelésére. Mitől lesz boldog a gyermekkor? Boldog gyerekeket sokféleképp nevelhetünk, de három alapvető szükséglet kielégítése elkerülhetetlen. Ezek a szabadság, az összetartozás érzése, és a szórakozás érdekében.

Varga Zoltán képe
Ellenőrzött szakember

Szólíthatom Doktor úrnak?

A megszólítás egy fontos dolog terápiában. Vannak pszichológusok, akik tegeződnek, és vannak, akik magázódnak. Ezzel kapcsolatban számomra nincs egy helyes út, mert el tudom képzelni, hogy mindkét felállás működőképes lehet. Ugyanakkor néhány kliensben olykor felmerül a kérdés: a pszichológus Doktor nő/úr-e? Vagy fel sem merül, csak szimplán elkezdik így megszólítani és hivatkozni rá. Doktor-e a pszichológus, és ha igen (vagy nem), akkor ennek mi a jelentősége egy terápiás helyzetben? 

Poór Dóra képe
Ellenőrzött szakember

Néhány gondolat a szélhámos szindrómáról

„Á, csak véletlenül sikerült!” „Nem is tudom, miért választottak ki.” „Ötöst kaptam, de szerencsém volt!” „Pont tudott valaki segíteni!” „Azért vettek fel, mert a jó fej HR-es volt ott a meghallgatáson.”

Ilyen, és ehhez hasonló mondatokat gyakran hallunk a környezetünkben. Nem is gondolnánk, hogy ezek a kijelentések akár komoly szorongásokon alapulhatnak.

Barán-Kalász Beatrix képe
Ellenőrzött szakember

A három centis körömcipő, a tornacipő és a nőiesség

Nemi identitásunkat (is) úgy ismerhetjük meg és finomíthatjuk leghatásosabban, ha az megéljük a mindennapokban, ezért is fontos az önismeret és a tudatosság fejlesztése.
Tegnap kis körömcipőmben kopogtattam végig a városon, ami csupán három centit adott hozzá magasságomhoz, én mégis magaslatokkal jobban éreztem magam benne. Feltűnt, hogy a nők nagy tőpbbsége tornacipőben van, még az amúgy elegánsabban öltözöttek is. Ezen amerikai divatnak is sikerült behódolnunk és a tornacipő kiegészítőjeként is szolgáló hatalmas kávés poharakról még nem is szóltam, de azt majd máskor.

Oldalak