Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A Nárcizmus tünetei

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

A narcisztikus személyiség zavar, mint fogalom egyre inkább kezd elterjedni a közbeszédben, gyakran lehet hallani, ahogy valaki a másikat pl. a főnökét narcisztikusnak bélyegzi. A fogalom az ókori Narkisszoszra utal, aki egy vadászat során egy patak vízéből akart inni, és eközben meglátta a saját tükörképét, amibe egyből beleszeretet. Más nap reggelre Narkisszoszra helyén már csak pár sárga színű nárcisz virágot találtak. Azóta Narkisszosz az önimádat jelképévé vált. Először Sigmund Freud kezdte használni a nárcisztikus kifejezést, az olyan emberekre, akik: saját maguk érdekét, minden más személy érdeke elébe helyezik, egoisták, amihez nagyon erős dominancia társul.

A modern pszichológiában a narcisztikus személyiség zavar diagnosztizálása összetett, számos szempontot kell figyelembe venni. Ezek közül a szempontok közül sorolok fel néhányat:

  1. Nagyzoló elképzelés saját fontosságával kapcsolatban (pl. saját tehetségét és eredményeit eltúlozza, megfelelő teljesítmény nélkül elvárja, hogy felsőbbrendűnek és kiválóbbnak ismerjék el).
  2. Folyamatosan határtalan sikerről, hatalomról, éleselméjűségről, szépségről vagy ideális szerelemről fantáziál.
  3. “Különlegesnek” és egyedinek tartja magát, akit csak más különleges vagy fontos, magas státuszú emberek (vagy intézmények) érthetnek meg, és aki csak ilyen emberekkel társulhat vagy kerülhet kapcsolatba.
  4. Túlzott csodálatot vár el.
  5. Feljogosultság és feljogosítottság érzése (különlegesen kedvező bánásmóddal vagy az elképzeléseivel való automatikus alkalmazkodással kapcsolatos irreális és indokolatlan elvárás).
  6. Interperszonálisan másokat kihasznál (másokat a saját céljai elérésének szolgálatába állít vagy kizsákmányol).
  7. Empátiahiány: nem szívesen ismeri fel vagy azonosul mások érzéseivel és szükségleteivel.
  8. Gyakran irigy másokra vagy azt gondolja, hogy mások irigyek rá.
  9. Arrogáns, dölyfös, fennhéjázó magatartás vagy attitűdök jellemzők rá.

Forrás: barcskriszta hu a-narcisztikus-szemelyisegzavar

Hollósy-Vadász Gábor

Problémakör: