Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Nálunk az a szokás... - A családi élet szervezői

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

Emlékszel az első díszre, amit feltettél a fára? Vagy arra, hogy milyen dalokat énekeltetek a családdal egy szülinapkor? Na és a hétvégék hogyan teltek?

Valószínűleg számos emlékkép megjelent a szemed előtt, és még hosszasan tudnád sorolni a családi élet rítusait, hiszen ezek a szokásaik éveken át rendező elvként működnek egy család életében.

 

Természetesen a családi rítusoknak több típusa is van. Ide tartoznak az ünnepek, a hagyományok, és a minták.

Az ünnepségek jellemzője, hogy magán viseli az adott kultúrkör lenyomatát, vagyis jellemzően azonos módon és azonos időpontban ünneplik az emberek (pl. Karácsony, Húsvét, Újév). Ezzel szemben a hagyományok már nagyobb személyességet mutatnak. Ide sorolhatók a szülinapok, az évfordulók, vagy a nyaralások, amelyek részben közös (az adott kultúrkörre jellemző), részben egyedi jellemzőkkel bírnak. Például a “Boldog szülinapot” éneklése egy kulturálisan jellemző szokás, azonban a szülinaposnak ágyban felszolgált reggeli mr egyedi vonás.

A legtöbb egyedi vonást mutató rítusok a napi, heti rendszerességgel ismétlődő minták. Ilyen lehet a közös vasárnapi étkezés, vagy a szombati program. Első ránézésre azt hihetnénk, hogy a minták nem többek hétköznapi rutinnál, azonban van egy fontos különbség a kettő között. A minták érzelmi jelentéssel is bírnak, fontosak a személy számára, és akár évekkel később is felidézik őket.

Könnyen belátható, hogy a rítusok egyfajta rendszerességet és kiszámíthatóságot teremtenek a család életében. De vajon csak erre szolgálnak? A felmérések szerint nem. A rítusok erősítik az egyéni elköteleződést a család irányában, továbbá elmondható, hogy a jól működő családi rítusok pozitívan befolyásolják a családi élet minőségét. Egy 2008-as kutatás szerint azok a házaspárok, akik több időt szánnak a rítusok gyakorlására, közelebbi párkapcsolattal jellemezhetők. Sőt, ahol több és érzelmileg intenzívebb rítus jelenik meg, ott alacsonyabb stressz-szinttel rendelkeznek a családtagok.

Emellett a családi rítusoknak egy olyan szerepe is lehet, hogy elválasztják, megkülönböztetik a családi egységet másoktól. Különösen fontos ez a frissen alakuló családok esetében, ahol a fiatalok éppen leválnak az eredeti családjukról. Az ő családi identitásukot nagyban befolyásolja a rítusaik milyensége, a közösen kialakított szokások rendszere.

Érdemes időről-időre átgondolni, hogy a mi életünkben miylen rítusok jelennek meg, hiszen ezek a nehéz helyzetekkel való megküzdésben is segíthetnek.

 

 

Forrás: Neulinger Á., Mitev A. (2017). Fiatal felnőttek családi rítusai és a felnőtté válás jellemzői a családtól való leválás idején. Szociológiai Szemle 27(1): 64–89.