Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Munkahelyi szorongás, avagy a kiégés (burn out) kapujában

Pakai-Szűcs Réka képe
Ellenőrzött szakember

Tudta, hogy a kiégés a leggyakoribb munkahelyi probléma ma Magyarországon, ami súlyos esetben depresszió kialakulásához vezethet? De ne szaladjunk ennyire előre!

A kiégéshez vezető állapotot általában hosszú hónapok vagy évek előzik meg, nem egyik napról a másikra alakul ki, hanem lassan, észrevétlenül alakul ki. Leggyakoribb előzménye a hosszú időn keresztül fennálló szorongás, melynek mértéke az idő előrehaladtával egyre erősebbé válik.

Elsőként a kedvtelenség és a csökkent motiváció jelenik meg. A korábbi lelkes állapot már elmúlt és egyre gyakrabban nincs kedvünk bemenni dolgozni. De hát ki ne lenne így ezzel időnként?

Később megjelennek az alvásproblémák, elalvási nehézségek. Vasárnap nem tudunk elaludni, mert stresszelünk, hogy másnap újra elkezdődik egy munkahét. Emiatt egyre gyakrabban leszünk kialvatlanok, fáradtak és egyre több hibát vétünk a munkában. Szorongásunk egyre erősebb, hiszen munkateljesítményünk már nem olyan, mint régen, ezért kevesebbnek érezzük magunkat kollégáinknál. Megjelenhet a kirúgástól való félelem. Társas kapcsolataink megváltoznak.

Egyre rosszabb a hangulatunk a munkahelyen, reggelente gyakran gyomorgörccsel indulunk munkába, előfordul, hogy a sírás kerülget. Étkezésünk felborul, étvágytalanakká válunk. Egyre nyugtalanabbak és ingerlékenyebbek vagyunk, olykor akaratlanul megsértjük környezetünket. Ennél a pontnál már diagnosztizálható a kiégés állapota és valószínűsíthető, hogy csak idő kérdése a depresszió kialakulása vagy a szomatikus tünetek megjelenése.

A stresszkezelés és a szorongások feloldása, megküzdési módszereink kiszélesítése még sajnos nem része a nemzeti alaptantervnek, ezt vagy autodidakta módon önállóan tudjuk elsajátítani vagy célzottan szakember segítségével pszichológiai tanácsadás, illetve önismereti vagy autogén tréning során. 

 

Pakai-Szűcs Réka pszichológus, pár -és családterapeuta, szexuálszakpszichológus-jelölt